Vučić: Od 1.januara za prvorođeno dete 300.000 dinara

 

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas nove demografske mjere, među kojima je prva povećanje finansijske podrške porodicama za prvorođeno dijete sa 100.000 na 300.000 dinara (5.000 KM).

Vučić je, na konferenciji za štampu, kazao da su dogovorene mjere kojim treba da se podstakne natalitet u Srbiji, jer polako nestajemo kao nacija, sve nas je manje, a podaci govore da je stopa rodnosti tek nešto više od 1,5, a potrebno je za prostu reprodukciju 2,15.

Svi svjetski stručnjaci razmišljaju decenijama o tom problemu, dodao je on, ukazujući da su bogate zemlje rješavale taj problem imigracionim tokovima, ali bez obzira što su 50 godina uspješno rješavali to pitanje na taj način, danas se ponovo suočavaju sa mukama kako da obezbjede dodatnu radnu snagu, prežive kao nacija i države budu prosperitetne.

„Mi smo sve stariji i naš ekonomski napredak zavisiće koliko ćemo uspeti da boljim merama obezbedimo napredak naše nacije”, objasnio je on.

Vučić je kazao da je dogovoreno, bez obzira što je budžet u Skupštini usvojen, da od 1.janura svako prvorođeno dijete umjesto 100.000 dobije od države 300.000 dinara.

To je, kaže, prva mjera kojom treba da se podstaknu majke na rađane, a ona će biti kombinovana sa mnogo drugih mjera.

Što se tiče drugog i trećeg djeteta, Vučić je podsjetio da je do sada važilo pravilo da za drugo dijete slijedi pomoć od dijve godine po 10.000 mjesečno, za treće dijete po 12.000 dinara mjesečno 10 godina, a za četvrto 10 godina po 18.000 dinara mjesečno.

“Radimo na merama za drugo dete posebno, to će biti značajno uvećano, jer je to neka vrsta prelomnice”, rekao je Vučić.

Ukazao je da mnogi zbog stamnbenog prostora, ali i karijere ne odlučuju da rađaju drugo dijete, pa će država pojačanim mjerama da ih na to podstakne.

Mjera za prvorođeno dijete, smatra, posebno će pomoći siromašnijim građanima, ali i onima iz siromašnih krajeva Srbije.

Naveo je da, kada se dobije prvo dijete, uvijek se sačuvaju stavri za drugo, treće i nada se četvrto diete.

Podsjetio je da i gradovi daju za prvo dijete po 100.000 ili 150.000 dinara, tako da će za prvorđeno dijete roditelji dobiti oko 4.000 evra.

Kazao je da je donijeta odluka o izmjeni zakona o zaštiti porodice.

„Pošto danas majke rađaju prvo dete u 30 godini, moramo da pokušamo, jer time gubimo celu generaciju, da motivišemo studente, mlade žene i muškarce da ne beže od rađanja dece. Za studente donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni i rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student. Odredićemo rokove da obične fakultete moraju da završe do 26 godine života a Medicinski do 28 godine. Time dobijema da ne moraju da pauziraju zbog rodienja deteta i propuštaju ispitne rokove, već će moći uvek da polažu bez dodatnih troškova i obnove godine”, objasnio je Vučić.

Kazao je da se razgovara i o drugim mjerama, a najvažnija je pomoć u kupovini stana.

„Tu meru vezujemo za majku, kako ne bi došlo do zloupotrebe. Država će pomoći u kupovini stanova bespovratnim sredstvima, a pravo svojine ide na majku. Davaćemo između 10.000 i 20.000 evra na poklon, sa ciljem motivisanjem mladih da izađu iz roditeljskih kuća, jer ako sede do 40 u kući sa roditeljima mali su izgledi da zasnuju porodicu”, rekao je on.

Vučić je ukazao da samo mjera povećanja pomoći za prvorođeno dijete košta državu 5,7 milijardi dinara, odnosno 50 milion evra na godišnejm nivou.

Međutum, ističe da su to mjere koje će treba da podstaknu natalitet što je važno za državu i naciju.

 
(Tanjug, Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!