VODE SRPSKE: U BANJALUCI POTPISIVANJE UGOVORA ZA ŠEST MJERA ZAŠTITE OD POPLAVA

U Banjaluci će danas biti potpisivani ugovori o realizaciji šest mjera zaštite od poplava za šta je Vlada Srpske, posredstvom kredita Evropske investicione banke, obezbijedila ukupno 19 miliona evra kao nastavak projekta upravljanja rizicima od poplava u Srpskoj.

Ove mjere imaće pozitivan uticaj na privredu, društvo, životnu sredinu i javno zdravlje, odnosno direktno poboljšanje životnih uslova u 30 opština Republike Srpske, na područjima gdje živi ukupno oko 700.000 stanovnika.

Ugovori se odnose na sanacione mjere na rijeci Vrbas kroz Banjaluku u vrijednosti od 5.677.136 КM bez PDV-a, rijeci Bosni u naselju Dobor na području Modriče vrijedan 8.335.675 КM, te rijekama Liješanj i Grab u Doboju u vrijednosti od 2.464.351 КM, saopšteno je iz “Voda Srpske”.

Biće potpisani i ugovori za regulaciju rijeke Hoče u naselju Terminal – Кarakaj na području Zvornika vrijedan 2.355.872 КM bez PDV-a, sanaciju crpnih stanica uz rijeku Savu u vrijednosti od 6.250.000 КM i sanacione mjere na rijeci Miloševici u Prijedoru u vrijednosti od 3.239.042 КM.

Iz “Voda Srpske” su naveli da će u okviru ovog kredita biti finansirane još dvije mjere zaštite od poplava, izgradnja prve dionice lijevog drinskog nasipa na području Bijeljine i regulacija rijeke Studeni Jadar u Milićima.

Tenderska procedura za ove dvije mjere je u toku i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za izvođenje radova, a već je potpisan i ugovor sa kompanijom “Eptiza Jugoistična Evropa” /EPTISA Southeast Europe/ o nadzoru nad izvođenjem ovih mjera, u vrijednosti od 2.326.459 КM bez PDV-a.

“Sve navedene mjere zaštite od poplava značajno će doprinijeti poboljšanju sistema zaštite od poplava u Republici Srpskoj, odnosno uticati na smanjenje rizika od poplava i prateće štete”, navodi se u saopštenju.

Ugovore će potpisati direktor “Voda Srpske” Miroslav Milovanović i predstavnici izvođača radova izabranih u tenderskoj proceduri.

Iz resornog ministarstva je najavljeno da će potpisivanju ugovora prisustvovati ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Na potpisivanju će biti i predstavnici EIB u BiH, Delegacije EU u BiH, Investiocionog okvira za zaapdni Blakan /WBIF/, kao tehničkog konsultanta, i drugih relevantnih institucija.

Svečano potpisivanje ugovora zakazano je za 12.00 časova u poslovnim prostorijama “Voda Srpske” u Banjaluci.

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!