Vladislav Mićanović: Ne smijemo dozvoliti privatizaciju HET-a!

Iz medija smo saznali da se priprema dokapitalizacija Hidroelektrana na Trebišnjici prodajom nove emisije akcija u iznosu od 435 miliona КM, što praktično znači prodaju i privatizaciju ovog hidroenergetskog sistema.
Iako se pokušavata objasiti kako nije u pitanju privatizacija, već samo dokapitalizacija sa ciljem daljeg razvoja preduzeća mora se reći da se ipak radi o prodaji HET-a!

Prema dostupnim podacima sa sajta banjalučke berze može se vidjeti da je sadašnji broj akcija HET-a oko 385 miliona, a najveći pojedinačni akcionar, a samim tim i većinski vlasnik je Elektroprivreda Republike Srpske sa udjelom u vlasništvu od 65 posto.
Ostalo su manji akcionari, od čega prvi sledeći ima 10 posto vlasništva.

Najavljenom prodajom novih 435 miliona akcija de fakto dolazi do prodaje i privatizacije HET-a, jer u slučaju da sve akcije kupi jedan kupac momentalno će imati više od 50 posto udjela u vlasništvu. Prema svim najava upravo će jedan kupac obaviti kupovinu svih akcija i time postati vlasnik Hidroelektrana na Trebišnjici.

Najavljeni postupak prodaje akcija je neprihvatljiv, jer je Elektroprivreda Republike Srpske ono najvrijednije što nam je ostalo!

Ne smijemo dozvoliti da se HET privatizuje, a samim tim u narednom periodu, korak po korak i cijela Elektroprivreda Republike Srpske.

 

Spominje se da je za kupovinu HET-a zainteresovana Republika Srbija, odnosno Elektroprivreda Srbije i da se cijeli ovaj posao pravi da bi Srbija bila kupac.
Nesporna je naša veza i ljubav prema Srbiji, nesporno je da smo zahvalni za svu pomoć koju nam pruža svih ovih godina i koju će nam bezrezervno pružati u budućnosti, ali nije korektno da nakon kupovine Telekoma Srpske sada kupe i Hidroelektrane na Trebišnjici.

Svi moramo biti svjesni činjenice da je Elektroprivreda R. Srpske naš najvažniji dio privrede i da treba da bude nosilac razvoja, a da je HET njen najprofitabilniji dio. Moramo biti svjesni da se plate radnika u prosveti i zdravstvu, penzije i socijalna davanja isplaćuju iz budžeta Republike Srpske, a ne iz Srbije, i da mi moramo sačuvati naše izvore finansiranja bez obzira šta osjećamo i kolika je bratska ljubav prema Srbiji, jer na žalost ne živimo u jednoj državi.

Poznato je kako se završila prodaja Telekoma Srpske za 1,2 milijarde maraka, gdje se mora priznati da je Srbija u tom slučaju platila mnogo veći iznos od realne vrijednosti Telekoma Srpske sa jasnim ciljem da nam tim novcem pomogne u teškim vremenima. Međutim, najveći dio tog novca nije otišao na razvoj privrede već u potrošnju koja nije donijela napredak i prosperitet.

Isto nas vjerovatno i sada očekuje.

Mnogo bolje bi bilo da se ugledamo na bratsku Srbiju koja svoje resurse ne rasporodaje i ne uništava, već kao što vidimo želi da ih uvećava i osnažuje.

Zapitajmo se, kako je u Srbiji 55 javnih preduzeća u 2020. godini uplatilo dobit u republički budžet, a u Republici Srpskoj samo dva javna preduzeća. U 2018. godini isnos uplaćene dobiti javnih preduzeća u budžet Srbije iznosio je 15,5 milijardi dinara, odnosno oko 258 miliona maraka. Кako to da Srbija pet puta u toku 2021. godine dodjeljuje novčanu pomoć svojim građanima u iznosima od 20 do 60 evra, a već je najavljeno i 100 evra pomoći za mlade u 2022. godini, dok Vlada Republike Srpske nije ni jednom uplatila pomoć svojim građanima.

Novac za pomoć stanovništvu Srbije je prikupljen i od dobiti javnih preduzeća, te je to još jedan razlog zašto se ne smiju prodavati naši resursi, već se trebaju razvijati i unapređivati za dobrobit svih nas.
Umjesto da naša javna preduzeća ostvaruju dobit i dio te dobiti uplaćuju u budžet R. Srpske i na taj način stvaramo mogućnost za ekonomski razvoj i bolji život, Vlada Srpske kao da želi da se odrekne tih preduzeća.

U vrijeme kada je potražnja za električnom energijom sve veća, kada je cijena iste na inostranim berzama najveća, pa je i dobit od njene prodaje velika, kada se na međunarodnom polju zahtjeva što više proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, neshvatljivo da se donese odluka o prodaji energetskog sistema kakav je HET.

Najavljenom dokapitalizacijom, tj. očiglednom privatizacijom Hidroelektrana na Trebišnjici, gdje će doći do promjene vlasničke strukture u korist kupca akcija, Elektroprivreda Republike Srpske ostaje bez 1000 GWh električne energije na godišnjem novou, koliko je u prosjeku godišnja proizvodnja HET, tj. veći dio zarade od prodaje električne energije ići će novom većinskom vlasniku akcija.
Još negativnija posledica ove dokapitalizacije ogleda se u tome da će Republika Srpska od stalnog izvoznika postati sve češći uvoznik električne energije sa međunarodnog tržišta po veoma visokim cijenama, jer prilikom zastoja u radu preostalih proizvodnih preduzeća u okviru ERS, a tu se misli prije svega na dvije termoelektrane, dolaziće neminovno do potrebe za uvozom električne energije, jer novi većinski vlasnik HET-a neće biti u obavezi da proizvedenu električnu energiju plasira na tržište Republike Srpske po domaćim cijena kada tu istu energiju može da plasira na međunarodno tržište po mnogo većim cijenama i ostvari veći profit. U tom slučaju za očekivati je da nam slijedi novo poskupljenje električne energije, ali ovog puta ne samo za privredu već i za domaćinstva.

Umjesto da se bori da poljoprivredno zemljište i šume vrati u okrilje Republike Srpske, da se izbori da se ponište zakoni kojima su zemljište i šume prenijete u vlasništvo BiH, Vlada Republike Srpske se sprema da proda ono najdragocijenije što nam je ostalo.

HET NIJE NA PRODAJU!!
(Vladislav Mićanović, predsjednik OO DNS Ugljevik)

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!