Vidović: PDV za osnovne namirnice da bude nula, a na luksuzne 22 odsto

 

Vlada Republike Srpske predlaže Narodnoj skupštini Srpske da se u paralmentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od 0 odsto na osnovne životne namirnice i viša od 22 odsto na luksuzna dobra i usluge, rekla je u parlamentu Srpske ministar finansija Srpske Zora Vidović.

Ona je na posebnoj sjednici parlamenta, obrazlažući informaciju o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije, precizirala da bi, prema ovom prijedlogu, stopa PDV-a bila ukunuta na lijekove, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizovanu dječiju hrana i opremu za novorođenčad, te sjemena i sadni materijal.

Vidovićeva je navela da je prijedlog da ova mjera traje do kraja ove godine.

“Gubitak po osnovu uvođenja nulte stope je 111 miliona na nivou Republike Srpske do kraja ove godine. Tih 111 miliona bilo bi uspmjereno na pomoć budžetima svih domaćinstava u Republici Srpskoj”, istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da bi posljedica uvođenja više stope PDV-a na luksuzne proizvode rezultiralo povećanjem prihoda na nivou Republike Srpske u iznosu 16,2 miliona KM do kraja 2022. godine.

“Ako na kraju pogledamo ukupan rezultat izmjene poreza na dodatnu vrijednost sa stanovišta gubitka javnih prihoda, to je 95 miliona KM za Republiku Srpsku”, naglasila je Vidovićeva.

Vidovićeva je rekla da druga mjera koju Vlada predlaže jeste da se u paralmentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa da akcize za naftne derivate iznose 0 KM po litru, što bi se primjenjivalo jedan mjesec.

Ona kaže da bi na kraju tog mjeseca bilo utvrđeno da li će ova mjera biti produžena i u kakvom obliku ili ukinuta, te dodala da sve zavisi od toga kako će se kretati tržište naftnih derivata.

“Kao posljedica uvođenja ove mjere gubitak Republike Srpske za jedan mjesec iznosio bi 17,6 miliona KM. Taj iznos bi bio usmjeren na smanjenje cijena naftnih derivata”, istakla je Vidovićeva.

On je napomenula da je u proteklom peridu došlo do velikog poskupljenja proizvoda, kao energenata, te da je zato neophodno djelovati i poboljšati ekonomski položaj prvenstveno socijalno ugroženih kategorija stanovništva kroz predložene mjere.

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!