Vasilije Perić: Republika Srpska je čedo naše najmilije

Naša Republika Srpska je najveće čedo koje je iznjedrila ljubav, želja, volja, odricanje i stradanje za slobodu našeg roda, poručio je načelnik Ugljevika Vasilije Perić na večerašnjoj Svečanoj akademiji povodom 30 godina Republike Srpske u ugljevičkom Centru za kulturu.

-Put do njenog stvaranja bio je težak, pretežak, pun muka, nevolja, nerazumijevanja od mnogih strana i faktora-podsjetio je Perić.

Republika Srspka, naglasio je Perić, se ipak iznjedrila, stasala, ostala i opstala, priznata u najvišim svjetskim dokumentima.
-Očekivano je da bude tako, jer je to, kao što se sada savršeno vidi bila volja Božija i naroda koja je vaskrsla, koja traje i koja će vazda da traje uz našu brigu, rad, trud, znanje, zalaganje, učenje ali i uz savjestan, odgovoran i pošten rad. To su danas oružja kojima se brani, štiti, čuva i njeguje naše čedo, naša Republika Srpska iza koje su pune tri decenije, puna zrelost. Zrela je naša Republika Srpska da njen brod bude na sigurnom pravcu i sve one koje je poštuju, vole i cijene-rekao je Perić.
 
On je naveo da su svi stanovnici Srpske danas zreliji, jači za energiju, znanje, umijeće i ljubav novih generacija koje su rođene u Srpskoj i koje je ljube kako kaže pjesma “Svim žarom srca svog”.

-Naš podmajevički kraj je dao više od 300 najboljih sinova za njeno stvaranje i sobododu uz skoro trostruko više ranjenih junaka. Njih i njihove porodice nikada ne smijemo da zaboravimo, njihove žrtve stvorile su jake i snažne temelje našoj Republici-rekao je Perić.
 
Na Svečanoj akademiji prisutnima se obratio i predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković koji je rekao da je prije tri dececenije proglašenjem Republike Srpske udaren kamen temeljac slobode srpskog naroda.
-Ni tada kao i sada nismo željeli ništa drugo nego da živimo slobodno i da slobodno odlučujemo o svojoj sudbini. Ta želja u našem narodu je tinjala još od vremena Petra Kočića a o njoj je pjevao i naš zemljak Filip Višnjić a tu ideju uspjela je da realizuje tek naša generacija i da se izbori prvi put posle mnogo vijekova za srpsku državu zapadno od rijeke Drine-naveo je Marinković.

Prije Svečane akademije položen je vijenac na Centralno spomen-obilježje 301 poginulog borca Vojske Republike Srpske iz ove podmajevičke opštine a nakon Svečane akademije održan je koktel u čast 30. rođendana Republike Srpske.
 
(InfoBijeljina)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!