USKORO ZAKON O OBAVEZNOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANjU – TRUDNICAMA NA BOLOVANjU PUNA PLATA

Republika Srpska bi uskoro trebalo da dobije Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju kojim je predviđeno da trudnicama koje moraju da održavaju trudnoću bude isplaćena plata u punom iznosu. Nacrt ovog Zakona je usvojen na posljednjoj sjednici Narodne skupštine. Cilj zajednice je zdrava beba, ali i zadovoljna majka.

Sve je još u formi Nacrta zakona, a detalji i način ostvarivanja biće utvrđeni nakon svih procedura za donošenje novog zakona o obaveznom zdravstenom osiguranju. Osiguranici će sa tim detaljnije da se upoznaju u Fondu zdravstva Srpske.

Ginekolozi Srpske podržavaju ovu inicijativu. Pojašnjavaju da se u prvom tromjesečju trudnoće uoče rizici zbog kojih je neophodno čuvanje trudnoće. Među rizike za čuvanje trudnoće spadaju ako su žene imale spontani pobačaj, prijevremeni porođaj, hiruršku intervenciju na reproduktivnim organima, ako trudnice imaju hronične bolesti, poput oboljenja štitne žlijezde.

Ovo je jedna od predloženih mjera Srpske da bi nam se više djece rađalo. Nažalost, sve je više problema prilikom začeća kod mlade populacije, pa je bar neki vid finansijskog rasterećanja olakšanje u borbi za zdravo potomstvo.

(RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!