Učenike u Tuzli uče da su Srbi agresori!?

 

U Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona promovisan je dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, u kojem, između ostalog, piše da su “Srbi agresori na BiH”.
 

Ibrahimović je, inače, bio pripadnik takozvane Armije BiH od 1992. do 1995. godine, a inicijativu za kreiranje ovog udžbenika je 2017. godine pokrenuo Midhat Čaušević, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, rekao je za Nezavisne novine da se u jednom dijelu ovog udžbenika govori da autori žele da se istorija uči zasnovana na činjenicama, dok se u drugom dijelu potpuno izvrću činjenice.

Kojić je naveo da autori govore da će djeca izučavati “opsadu Sarajeva”, te napominje da je jasno i nedvosmisleno dokazano da se tu radilo o blokadi, što je utvrdila i Međunarodna nezavisna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.

– Imamo situaciju gdje je takođe dokazano da je srpska zajednica uništena u Sarajevu i da su Srbi stradali na različite i brutalne načine. Postavljam pitanje da li će to učenici izučavati, i to kako su Srbi stavljeni izvan zakona, odvođeni iz svojih stanova, ubijani, te kako su njihova stradala tijela stajala danima. Epilog svega je klasično etničko čišćenje sarajevskih Srba i njihov egzodus koji obilježavamo 16. marta – naglasio je Kojić.

On je istakao da se govori i o “agresiji na BiH”, te postavlja pitanje kako je moguće da su oni čiji su preci živjeli na ovim prostorima mogli izvršiti agresiju sami na sebe.

– Neko ko je bio u takozvanoj Armiji RBiH, čiji su članovi izvršili stravične zločine, autor je knjige. Pitanje je da li je kompetentan da napiše knjigu – rekao je Kojić.

Istoričar Borivoje Milošević rekao je za Nezavisne da ovaj udžbenik predstavlja samo jednu, pojednostavljenu sliku građanskog rata u BiH, te da zastupa interese samo bošnjačkog naroda.

Milošević ističe da su ti događaji bili mnogo kompleksniji, dok u udžbeniku posebno Srbi, ali i Hrvati zastupljeni kao oni koji su jedini krivci za sve što se dešavalo tokom građanskog rata, a da su Bošnjaci ti koji su jedini žrtve ovog sukoba.

– Ovo ima elemente nekog lošeg holivudskog filma. Autor knjige bio je pripadnik takozvane Armije BiH, pa se pitam koliko u ovoj situaciji može biti neutralan i objektivan. Za razliku od autora, ja mislim da ovakav pristup ne doprinosi nečemu što se zove istina i pomirenje u BiH – naveo je Milošević.

(rtrs)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!