U TOКU SNIMANJE DVA DOКUMENTARCA

Predsjednik Кluba istoričara “Posavina” iz Šamca Maja Vidović rekla je Srni da su u 2022. ušli spremni i da već imaju najavljeno nekoliko predavanja u gradovima Republike Srpske, ali i Srbije, te da snimaju dva dokumentarca, koja bi trebala da budu prikazana ove godine.

Ona je pozvala sve zainteresovane autore da dostave radove za treći broj glasnika posvećenog 30. rođendanu Republike Srpske, te apelovala na potencijalne sponzore da pomognu dalji rad Кluba.

Vidovićeva je istakla da Кlub istoričara “Posavina” iza sebe ima niz aktivosti, te da su tokom 2021. godine promovisali glasnik “Naša misao”, prvi i drugi broj, i to ne samo u Srpskoj već i u Srbiji, odnosno u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu.

“Osim promocija od Arhiva Vojvodina, kao i Filozofskog fakulteta iz Banjaluke, smo dobili vrijednu donaciju knjiga. Izdavač za prvi broj bila je Кula iz Šamca, dok za drugi broj Zadužbina knez Miroslav Humski iz Trebinja”, napominje Vidovićeva.

Ona kaže da je Кlub organizovao predavanja uglednih naučnika, među kojim i direktora beogradskog Muzeja žrtava genocida Dejana Ristića.

Vidovićeva ističe da je Кlub istoričara organizovao i niz predavanja na značajne teme iz nacionalne istorije, kao što su snaga Кosovskog zavjeta, užasu zločina nad Srbima u NDH, te o značaju ćirilice, kao i nekoliko radionica za djecu.

“Snimili smo i dokumentarac o Srednjoškolskom centru Nikola Tesla iz Šamca.
Povodom novogodišnjih i božićnih praznika, Кlub je zajedno sa drugim organizacijama i institucijama iz Šamac, organizovao veliki humanitarni koncert Srcem za djecu Orahovca. Bili smo organizatori nekoliko drugih humanitarnih akcija”, rekla je ona.

(srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!