Sukob KFOR-a i demonstranata u Zvečanu, ima ranjenih

Foto: Printscreen/kossevportal

 

U Zvečanu traje sukob između pripadnika Kfor i srpskog naroda, nakon što su pripadnici NATO misije krenuli na Srbe koji su mirno sjedili ispred opštine Zvečan, javlja izvještač Tanjuga.

 

17. 43 – Ranjeno dvoje Srba

Najmanje dvoje Srba je ranjeno, od čega jedan mladić teže i to iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici KFORA upotrijebili šok bombe, a pripadnici kosovske policije zapucali iz vatrenog oružja, saznaje Kosovo onlajn.

17.42 – Građani se povukli do taksi stanice u Zvečanu

Građani koji su se sukobili sa KFOR-om povukli su se sve do taksi stanice u Zvečanu. Tu se nalazi najmanje jedno vozilo Hitne pomoći, prenosi N1.

Iz pravca Zvečana u Kosovsku Mitrovicu do sada su pod rotacijom došla najmanje tri sanitetska vozila, a nekoliko vozila hitne pomoći otišlo je i iz Mitrovice u Zvečan.

17.29 – U sukobima povrijeđeni i Srbi, među njima izvještač Tanjuga

U sukobima u Zvečanu između pripadnika KFOR-a i srpskog naroda ima povrijeđenih Srba, među kojima je i izvještač Tanjuga sa lica mjesta.

Izvještač je povrijeđen kada mu je šok bomba pala pod noge. Ima bol u nozi i blago krvarenje i nije mu pružena pomoć, prenosi Tanjug. 

17.20 – Nakon što između 200 i 300 Srba nije ispunilo ultimatum Kfora da se udalje od vozila kosovske policije koja su bila okružena srpskim narodom, Kfor je silom krenuo na demonstrante, koristeći pendreke, šok bombe i suzavac.

Srbi su uzvratili na napad Kfora, letjele su flaše i kamenice, a kako dodaje izvještač Tanjuga, bilo je povrijeđenih pripadnika Kfora, dok je njihova oprema ostala na asfaltu – čizme, cipele, pendreci i ostala oprema.

Zapaljen je i jedan privatan automobil, a srpski mediji prenose da su u sukobima ranjene dvije osobe.

Izvještač Tanjuga javlja da se srpski narod razbježao, ali da su iz prikrajka i dalje bacali kamenje na Kfor, koji je sve vrijeme ispaljivao šok bombe.

Blindirana vozila kosovske policije su se pomjerila, a kosovski pripadnici stoje pored opštine i zasad se ne miješaju u sukob, prenosi Tanjug.

Kfor je u međuvremenu preko razglasa pozvao Srbe da se raziđu

Srpska lista i građani traže da novoizbarani albanski gradonačelnik ne dolazi u zgradu opštine i da se specijalna kosovska policija odmah povuče.

Ispred zgrade su i pripadnici KFOR-a, koji su raspoređeni i u Leposaviću i Zubinom Potoku. Ambasador SAD u Prištini pozvao je novoizabrane albanske gradonačelnike na sastanak.

Kako javlja dopisnik RTS-a, sukob se preliva u ostale dijelove grada.

Kosovo onlajn navodi da je u Zvečanu bačeno oko 30-ak šok bombi i da sanitetska vozila u centru pružaju prvu pomoć ljudima koji su povrijeđeni od suzavaca. Situacija je izuzetno napeta, prenosi Euronews Srbija.

 

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!