Stojanović suzdržan na glasanju o budžetu : “Budžet je potrošački, 73% odlazi na plate i naknade”


Na današnjoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH za 2023. godinu. Za usvajanje navedenog prijedloga glasao je 21 poslanik, 16 njih bilo je protiv, dok su dva bila uzdržana.
Jedan od dvojice suzdržanih bio je Čedomir Stojanović, jedini poslanik PS BiH iz Semberije, koji je nakon sjednice obrazložio zašto ponuđeni prijedlog zakona nije podržao.

“Kao dugogodišnji privrednik i predstavnik građana u bh. parlamentu, imam ličnu, profesionalnu i ljudsku potrebu da na glasanju budem suzdržan. Predloženi budžet je potrošački, a ne razvojni”, bio je jasan Stojanović.

On je naveo da je od budžeta u iznosu od 1 315 400 000KM, za plate i i naknade predviđeno oko 73% budžeta.

“Pored grantova, koji su oko 2,5%, novac služi za servisiranje obaveza budžetskih korisnika. Posebno pitanje su izdvajanja za Ministarstvo odbrane. Slažem se da su niske plate, ali su i ogromna sredstva koja se izdvajaju, posebno znajući stanje u vojsci. Za plate i naknade zaposlenih u vojsci, kojih je oko 10 000, predviđeno je uvećanje 76 361 000KM, što ukupno iznosi 349 416 272KM”, obrazložio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, posebno je neprihvatljivo da se za povećanje bruto plata i naknadnih troškova budžet uvećava za 191, 5 miliona maraka.

“Slažem se da su lična primanja dosta niska, imajući u vidu i poskupljenja u proteklom periodu, ali moramo uzeti u obzir i odlazak velikog broja građana iz BiH, upravo zbog ovakvih odluka. Umjesto povećavanja plata zaposlenim, mogu se obezbijediti plate u bruto iznosu od 2 000 KM za 8000 novozaposlenih, te bi se mogli pokrenuti novi proizvodni procesi”, predložio je jedini poslanik iz Semberije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!