Stevandić – svi su za pregovore osim SDA i DF

Predsjednik Ujedinjene Srpske, dr Nenad Stevandić izjavio je da on neće prisustvovati na sutrašnjem obraćanju Kristijana Šmita u Parlamentu BiH, jer on, po odluci Narodne Skupštine Republike Srpske nije Visoki Predstavnik u BiH, što potvrđuje i Savjet Bezbjednosti UN, jer će se pitanje njegovog statusa ponovo preispitati na narednoj sjednici, što samo dodatno dovodi u pitanje njegov trenutni legitimitet, i potvrđuje formalno i pravno odluke narodne skupštine Republike Srpske.

 

Stevandić je naglasio da je i on, kao dio vladajuće koalicije, ali i komplet politički establišment Republike Srpske otvoren za pregovore o trenutnoj krizi u BiH, i da on planira da se odazove na poziv na sastanak na kom će učestvovati još i Metju Palmer, Johan Satler i Angelina Ajhorst, jer pregovori i mirna rješenja nemaju alternativu, te je naglasio da samo gospodin Komšić i Izetbegović ne pristaju na pregovore nego im je cilj stvoriti sukob, dok i međunarodna zajednica u ovom trenutku pokušava otvoriti pregovore.

 

Ispred nas je nekoliko teških sedmica, najtežih od Dejtona, te će nakon naredne Sjednice Sajveta Bezbjednosti, i evropske komisije, te političko jedinstvo srpskih partija može samo da ide u korist Republici Srpskoj. Takođe svjesni smo svojevrsnog odgovora iz Federacije gdje tamošnje stranke zbijaju svoje redove, što samo predstavlja dodatni pritisak, pogotovo kad vidimo da opozicija u Srpskoj svako malo napušta to zajedništvo.

 

Moramo samo zajednički natjerati na povlačenje nametnutog zakona Valentina Incka, moramo nametnuti da imovinom Srpske ne raspolaže ustavni Sud, a ti ciljevi su puno lakše ostvarivi zajedništvom pozicije i opozicije.

 

Ujedinjena Srpska se nada da će naći zajednički jezik, jer odgovornost prema narodu Republike Srpske, mora da bude iznad ličnih sujeta, karijera i predizbornih kampanja. Stevandić je ponovio da neće učestvovati obraćanju Kristijana Šmita te je poručio da Šmit može sutra vrlo lako da postane i sam dio političke krize u BiH, a sve ovisi o tome kako će se sutra postaviti i šta će sutra reći.

(vrbasmedia)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!