Stevandić poziva na dogovor vlasti i opozicije oko vraćanja nadležnosti

Na posebnoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske, poslanicima se obratio predsjednik Ujedinjene Srpske, Stevandić i tom prilikom rekao da  se prelila čaša otimanja nadležnosti i da se došlo u situaciju da ako se ne pokaže  karakter onda je kapitulacija kompletna i ona se odnosi na vlast i na opoziciju. Stevandić je naglasio da današnja sjednica mora da pokaže da sve političke partije iz Republike Srpske zastupaju mir, a da je tema rata isključiva za Federaciju.

Stevandić je rekao da su sve nadležnosti BiH i entiteta u rukama OHR, što je dovelo do pravnog i političkog vakuma, jer visokog predstavnika ne priznaje ni Republika Srpska ni Savjet bezbjednosti UN, te da u takvoj situaciji niko Republici Srpskoj ne može oduzeti pravo da se brani. Republici Srpskoj su već oduzeti himna, grb i praznik, i nedostatak prave reakcije, dovelo je do toga da joj se danas oduzima imovina i uvodi verbalni delikt, smatra Stevandić, te je dodao da su to odluke koje su donijeli stranci, a ne poslanici.

Stevandić je naglasio da postoji sloga između vlasti i opozicije po nekim pitanjima, kao što su odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda,  te je pozvao na dogovor i usaglašavanje oko pitanja aktuelne sjednice, koje bi bilo prihvatljivo za sve strane, i tako izaći sa zajedničkim stavom. Potreban je zajednički stav i nastup po svim bitnim pitanjima, jer, kaže Stevandić, postoje kancelarije unutar Federacije koje za cilj imaju razbijanje Republike Srpske, tako što će okrenuti političare da se međusobno sukobljavaju. Stevandić je naglasio da cilj nije slabljenje pojedinaca, bilo onih koji su danas na vlasti, bilo onih koji su nekad bili, već se planski ciljalo na hapšenja i smjene, koje su za cilj imale slabljenje institucija Srpske. Stevandić je naglasio da se ovde radi o pravnim odlukama, i da niko ko im se protivi nije rekao da je Republika Srpska izašla iz okvira Ustava, i da ni jedna odluka o vraćanju nadležnosti ne izlazi iz okvira Ustava, te Stevandić naglašava da je velika međunarodna histerija međunarodne zajednice, jer nisu našli zakonski način da ospore ciljeve vraćanja nadležnosti, zaključuje Stevandić, i još jednom pozvao na usaglašavanje odluka predstavnika vlasti i opozicije.

 

(Vrbasmedia.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!