Stevandić: Diplomatska ofanziva Republike Srpske pokazuje da nećemo mirno trpiti pritiske

Predsjednik “Ujedinjene Srpske” Nenad Stevandić danas je govorio za N1 o trenutnom političkoj situaciji u zemlji, u jeku posjeta raznih zvaničnika BiH. Stevandić je kazao da se sve krize vezano za BiH proizvode na “dva mjesta koja nemaju veze sa sistemom na kojem funkcioniše BiH”.

Stevandić je kazao da je RS u proteklim danima imala “diplomatsku ofanzivu”.

“Republika Srpska je imala diplomatsku ofenzivu, član Predsjedništva je jučer bio u Ankari, prekjuče sa Janšom, pa sa Orbanom, prije toga na nekoliko skupova, u Banjaluku je dolazio gospodin Orban, tako da imamo dvije vrste diplomatskih ofanziva. Gospođa Cvijanović je bila u Washingtonu. Ima diplomatskih ofanziva sa svih strana”.

O Dodikovoj posjeti Erdoganu u Ankari, Stevandić je kazao da je razgovor sa relevantnim sagovornicima uvijek dobra opcija.

Svako ima pravo da sudi, ali u svakom slučaju kada se razgovara sa relevantnim sagovornicima, gospodin Erdogan ima ozbiljne uticaje u BiH vezano za percepciju Bošnjaka i veličinu njegove zemlje Turske, kao i veze bošnjačkog establišmenta sa njegovom zemljom. Mogli ste primjetiti da gospodin Dodik i gospođa Cvijanović nisu govorili ništa o BiH, nijednu ružnu riječ, samo su govorili o pravima RS da donosi odluke na osnovu ustava BiH i RS“.

Stevandić ističe da je posjeta visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta Banjaluci danas pokazala da “on nema legitimitet u RS”.

“Visoki predstavnik je danas bio u Banjaluci i posjetio tri institucije koje su na zajedničkom nivou, nije posjetio nijednu instituciju u RS, što govori o tome da je i on priznao da nema legitimitet u RS i ne može da razgovara ni sa jednim predstavnikom institucije što se uklapa u činjenicu da on u Savjetu bezbjednosti nije dobio relevantnu podršku da bi ga i RS smatrala visokim predstavnikom. To što se na području FBiH smatra da jeste to je odraz njihove volje, a ne odraz legitimiteta”.

Dodaje da su u RS i dalje otvoreni za razgovore na “onim principima na kojim je formirana BiH”.

Sa druge strane veoma je značajno, mi u RS smo i dalje otvoreni za razgovore na onim principima na kojima je formirana BiH, a to je da tri naroda i dva entiteta moraju biti saglasni sa svim promjenama i da se ne može na štetu bilo kog donositi odluka od bilo međunarodnog ili unutrašnjeg faktora. To je jedini način na koji BiH može da funkcioniše. Sve ove priče da RS pokušava nešto da blokira su neistine i jedna vrsta lcemjernog alibija za ono što se pokušava postići a to je da mi ostanemo bez ovlaštenja i da nam se oduzme pravo da upravljamo šumama, vodama, poljoprivrednim zemljištem što je potpuno legitimno“.

Da li potezi Milorada Dodika ustvari avantura?

Ne radi se o Dodiku niti se radi o njegovoj ličnoj pobjedi. To su odluke NSRS koje su donešene ranije, nekoliko puta su bile Deklaracije i rezolucije i upozoravali smo na neodrživost stanja, da se proizvode krize na dva mjesta koja nemaju veze sa sistemom na kojem funkcioniše BiH. To su Ustavni sud sa tri stranca i OHR. Sve krize u zadnjih 20 godina su bile od odluka Ustavnog suda gdje su strane sudije dizale ruke na štetu RS, Srba negdje i hrvata i na osnovu odluka visokog predstavnika koji nije zakonodavac nego bi trebao da bude neka vrsta medijatora. Sve te krize su se sada sublimirale u odluci Inzka da proglasi zakon“.

(vrbasmedia)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!