Stenogram sa sjednice Predsjedništva; Dodik: Prisustvujem klasičnom rušenju Ustava

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u obraćanju na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH da prisustvuje klasičnom rušenju Ustava BiH, privatizaciji Predsjedništva BiH od dva člana Predsjedništva i drugih njima podređenih lica u Savjetu ministara i različitim ministarstvima koji neovlašteno donose i tumače stavove BiH u vezi aktuelne situacije u Ukrajini.
 

Dodik je dodao da se pri tome vješto skrivaju iza saopštenja Predsjedništva BiH iz daleke 2014. godine, primjenjujući ga kao osnov za odlučivanje u ovom trenutku.

Obraćanje srpskog člana Predsjedništva na današnjoj sjednici Srna prenosi u cjelosti:

“Predsjedništvo u ovom sastavu nikada nije stavilo na dnevni red pitanje situacije u Ukrajini i nije moglo da zauzme stavove. Bitni elementi tog dešavanja u Ukrajini danas su sasvim drugačiji. I kao što nije sporan teritorijalni integritete BiH, Srbije, nije sporan ni teritorijalni integritete Ukrajine, ali je u pitanju da se iza toga izvlači i krši pravo jednog konstitutivnog naroda, odnosno dva, da u BiH učestvuje u donošenju stavova u vezi sa aktuelenim pitanjima, da se tom linijom privatizacije od ostalih članova Predsjedništva, kao i njima podređenih lica daje saglasnot na nivou UN i EU za stavove koji ovdje nisu usvajani čime se potpuno krši Ustav BiH, stvaraju uslove za rad uopšte u ovakvim organima.

To apsolutno opravdava strah i težnju Srba i Hrvata da ne žive u ovoj zemlji, imajući u vidu ovakvo ponašanje kojima se ne poštuju osnovni akti Predsjedništva.

Dakle, sasvim je nova situacija /u Ukrajini/. Činjenica je da je Rusija priznala dvije republike, činjenica je da se tamo na prostoru Ukrajine dešava rat u kome su glavni faktor Rusija i glavni faktor Ukrajina, da se dešavaju stvari koje su sasvim nove u tom pogledu i zato je to zahtjevalo i novo odlučivanje ovog organa, a ne vrstu privatizacije.

Konstatujem, i želim da dobijem ovaj stenogram, da ste srušili ustavni poredak u BiH tako što ste svojim podređenim ambasadorima, jednom u UN, drugom u Briselu, dali saglasnost da samo vaše odluke, za koje vi mislite da su one koje treba BiH da usvoji, prenesu na međunarodni nivo. Vi ste prekršili pravo ovog tijela i doveli u pitanje da li ono uopšte da postoji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

 

 

Činjenica da je danas sazvana sjednica Predsjedništva na kojoj je bilo za očekivati da tačka dnevnog reda bude ova /situacija u Ukrajini/ koju sam ja upravo predložio, činjenica da odbijate da razgovarate o tome i da nastavljate da kršite Ustav apsolutno me dovodi u poziciju da smatram da je Predsjedništvo propalo kao tijelo i da u tom pogledu vaše emocije i vaša nastojanja da majorizujete Hrvate, a sada i Srbe na način na koji vi mislite da to treba da radite apsolutno je neprihvatljivo. Bosna ima šansu da opstane samo na Ustavu, a vi kršite odredbe Ustava pozivajući se na neka daleka saopštenja koja uopšte nemaju veze sa aktuelnom situacijom u Ukarjini. Vi ste doveli ovu zemlju u potpunu pat poziciju.

Želim vam sve najbolje u životu i radu, ja glasam protiv svih tačaka dnevnog reda i ovog trenutka napuštam sjednicu.”

 
(RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!