ŠAMAC: SASTANAК POVODOM DANA SRPSКOG JEDINSTVA

Dana 15.9.2021.godine povodom obilježavanja praznika Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u prostorijama parohijskog doma pri hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Šamcu priređen je prijem predstavnika srpskih članova političkih stranki Republike Srpske.

Protonamjesnik Nenad Tojić, arhijerejski namjesnik modričko-gradačački, kao paroh grada Šamca u ulozi domaćina primio je uvažene predstavnike političkih partija i sa njima razgovarao o aktuelnim temama vezanim za ovaj dan.

Članovi skupa su jednoglasno izrazili zadovoljstvo i privilegiju ovog susreta i ovog praznika, jer on pokazuje ne samo jedinstvo srpskog naroda na lokalnom, nego na globalnom nivou, dajući prazničnom karakteru ne samo državni nego i vaseljenski smisao.

Posebno su naglasili važnost i ulogu Srpske pravoslavne crkve, koja je srpskom narodu uvijek bila orijentir ispravnog i uzvišenog života čovjeka, dajući Srbima snagu da čine velika djela čak i onda kada vremena nisu bila blagonaklona.

Naglašavajući i novoizglasane zakone za očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, takođe su se složili da Crkva predstavlja bitno mjesto očuvanja jezika i pisma, čemu svjedoče istorijski zapisi od najranijih vremena, još od vremena Nemanjića i Svetoga Save, vremena obrazovnih i prepisivačkih škola koje su bile organizovane unutar manastira i hramova.

Zvanice su ostatak razgovora provele u prazničnom duhu i raspoloženju, uz saglasnost da je ovo važan iskorak naprijed u očuvanju srpstva i srpskog naroda.

Na području modričko-gradačačkog namjesništva na sam dan praznika istaknute su zastave trobojke na pravoslavnim hramovima, koje su vioreći se uz zvukove crkvenih zvona tačno u podne uveličale ovaj praznik, dajući Srbima širom naših prostora priliku da podignu glave, čuju i ugledaju, kao slobodni ljudi, da su ujedinjeni u jednom Bogu i jednom Srpstvu.

(Eparhija ZT)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!