Rusija neće priznati samoproglašeno Kosovo

Aleksandar Bocan Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)
Aleksandar Bocan Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)
 
 
Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da Rusija ostaje dosljedna svojoj politici i da neće priznati samoproglašeno Kosovo.
 
 

– Tražimo primjenu Rezolucije 1244 /Savjeta bezbjednosti UN/, koja treba da se primjenjuje, i prema našem mišljenju, i prema međunarodnom pravu – rekao je Bocan Harčenko za Insajder TV.

Upitan da li izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina, da su Donjecka Narodna Republika i Luganjska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde, prilikom odlučivanja o samoproglašenom Kosovu, znači i promjenu odnosa Moskve prema pitanju statusa Kosova, Bocan-Harčenko je istakao da “jednostrano i nelegitimno proglašenje nezavisnosti samoproglašenog Kosova ne treba dovoditi u vezu sa otcjepljenjem Donbasa”.

– Građani Donjecke i Luganske Republike ne priznaju vlast u Kijevu, koja je rezultat nelegitimnog i antiustavnog državnog udara – rekao je Bocan-Harčenko.

On je napomenuo da su se građani Donbasa na referendumu izjasnili za otcjepljenje od Ukrajine, što sa samoproglašenim Kosovom nije slučaj.

– Kosovo je suštinsko pitanje naše prijateljske i bratske saradnje i nema nikakvih signala da Ruska Federacija može da promijeni odnos prema tom pitanju – poručio je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador rekao je da Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić od početka ruske specijalne vojne operacije imaju dosljedan stav i da zvanična Moskva to umije da cijeni.

On je ocijenio da kod građana Srbije postoji većinsko razumijevanje za rusku vojnu operaciju, a insistiranje SAD i EU da Srbija Rusiji uvede sankcije kao “nevjerovatne pritiske i neprijateljsko ponašanje zapada prema Srbiji”.

Bocan–Harčenko je rekao odluka Rusije da Bugarskoj i Poljskoj obustavi dostavu gasa zbog odbijanja te dvije države da ruski gas plaćaju u rubljama, ne bi trebalo da utiče na dotok gasa do Mađarske i Srbije gasovodom “Turski tok”.

– Govori se o prekidu snabdijevanja Bugarske gasom, a ne o tranzitu gasa kroz tu zemlju – pojasnio je Bocan-Harčenko, povodom izjave bugarskog premijera da će preispitati sve ugovore sa Rusijom, pa i one koje se tiču tranzita.

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!