QR kod iz Srpske validan u Srbiji i nakon 20 časova

 

Stanovnici Srpske uveliko se pripremaju za zimovanje i najluđu noć u godini, a oni koji umjesto kućne varijante radije biraju planine mahom su rezervisali aranžmane na Jahorini i Kopaoniku jer na domaćim destinacijama nema ograničenja u pogledu kovid mjera, a za boravak u ugostiteljskim objektima u Srbiji nakon 20 časova dovoljne su potvrde koje izdaju nadležne zdravstvene ustanove u RS.

 

Naime, poslije 20 časova u kafiće i restorane u Srbiji od 8. novembra moguće je ući uz kovid propusnice koje objedinjuju podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom kovidu. Ukoliko neko nema kovid propusnicu, nadležni u Srbiji objasnili su da je moguće priložiti negativan PCR test ne stariji od 72 časa.

Takođe, ranije su istakli da, ukoliko je osoba prebolovala kovid u proteklih sedam mjeseci, a nije vakcinisana, može da pokaže negativan antigenski test koji nije stariji od 48 časova. Iako stanovnici Srpske u Srbiju putuju bez ikakvih ograničenja, za boravak u ugostiteljskim objektima nakon 20 časova ipak treba da poštuju navedene propise.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je za “Glas Srpske” da, prema informacijama koje je Predstavništvo dobilo u nadležnim institucijama Republike Srbije, građani iz Srpske, ukoliko su vakcinisani, prilikom kontrole poštovanja mjera za sprečavanje širenja virusa korona treba da pokažu potvrdu da su vakcinisani.

“Svi oni koji borave u Srbiji, a imaju kovid sertifikat zemlje iz koje dolaze sa QR kodom, nemaju nikakvih problema prilikom boravka u ugostiteljskim objektima u Srbiji nakon 20 časova. Takođe, i oni koji imaju originalnu potvrdu sa QR kodom da su primili dve doze vakcine protiv virusa korona, što je slučaj kod građana Srpske, prilikom kontrole pokazuju taj dokument i komunalna policija to uvažava”, rekao je Cicović.

U to su se proteklih dana uvjerili i pojedini stanovnici Srpske koji su putovali u Beograd.

“Izašli smo na večeru u jedan restoran u centru grada, svi smo imali potvrde o vakcinaciji koje smo pokazali na ulazu. Nikakvih problema nije bilo”, kazao je Banjalučanin Slobodan L.

I u turističkim agencijama širom Srpske, u kojima zbog predstojećih praznika imaju pune ruke posla, potvrđuju da su potvrde koje izdaju nadležne zdravstvene ustanove u Srpskoj sasvim dovoljne.

“Što se tiče boravka u restoranima u Srbiji, poslije 20 časova zahtijeva se potvrda o vakcinaciji, funkcionišu naše potvrde ili negativan test”, rekla je Milijana Jenjić iz službe prodaje u banjalučkoj Turističkoj agenciji “Unis turs”.

Ona naglašava da su novogodišnje aranžmane skoro rasprodali, te da su za doček Nove godine kapaciteti na Jahorini, Kopaoniku i Zlatiboru prilično popunjeni. Osim toga, dodaje, stanovnici Srpske rado idu i na skijanje u Sloveniju imajući u vidu da nema posebnih ograničenja u toj zemlji.

Jelena Javorac iz agencije “Cepter pasport ” u Banjaluci rekla je da su se fokusirali na aranžmane u zemljama u koje je moguće otputovati uzimajući u obzir pandemiju, tako da aranžmane za skijanje u Austriji, koja je ranije važila za veoma popularnu destinaciju za zimovanje, nisu ni pripremali.

“Kada je riječ o jednodnevnim izletima, u ponudi za proslavu Nove godine imamo Budimpeštu, jer u Mađarskoj ne traže nikakve potvrde”, kazala je Javorčeva i dodala da su aranžmani za Jahorinu razgrabljeni.

I referent prodaje u bijeljinskoj agenciji “Hepi travel” Marina Novaković potvrdila je da najveće interesovanje vlada za Jahorinu i Kopaonik.

(Nezavisne)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!