Prosječna plata za mart 1.091 KM

 

Prosječna martovska neto plata u Republici Srpskoj bila je 1.091 KM i u odnosu na februar nominalno ostala na istom nivou, a realno je manja za 2,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.
 
 

Najviša prosječna martovska neto plata prema područijima djelatnosti od 1.559 KM bila je u finansijskom i djelatnosti osiguranja, a najmanja od 797 KM u graževinastvu.

U martu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine u svih 19 područija djelatnosti zabilježen je nominalni rast neto plate, od čega najviše od 23,7 odsto u područiju poslovanja nekretninama.

Prosječna martovska bruto plata bila je 1.642 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 2,6 odsto, dok su u odnosu na mart prethodne godine u prosjeku više za 9,1 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u martu od 24,8 odsto zabilježen je odjeljku prevoz zbog viših cijena gopriva i maziva, dok je najveći pad cijena od 4,6 odsto bio kod odjeće i obuće usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

(RTRS)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!