Preminuo Zoran Stanković

Zoran Stanković, čuveni patolog, predsjednik Koordinacionog tijela za Bujanovac, Preševo i Medveđu i bivši ministar, preminuo je jutros.

 

Kako navodi izvor Nove, Stanković je preminuo od posljedica virusa korona. Vijest je potvrđena i RTS-u.

Završio je Medicinski fakultet u Nišu 1980. godine. Doktorirao je 1997. godine. Specijalizaciju za sudsku medicinu i patologiju zatvršio je na VMA 1988. godine. U čin general-majora je unapređen 2001. godine.

Karijeru je započeo kao vojni ljekar u Peći i Vranju. Bio je patolog na ratištima bivše Jugoslavije. Bio je na čelu Vojno-medicinske akademije od 2002-2005. godine i važi za najmlađeg načelnika VMA u istoriji. Na najavu da će biti smijenjen sa mjesta načelnika VMA, odlučio je da sam ode u penziju.

Postavljen je na mjesto ministra odbrane u prvoj Vladi Vojislava Koštunice od 2005-2007. godine, i po tom osnovu bio je i član Savjeta ministara Državne zajednice SCG.

Član je Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o istraživanju zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava od 1993. godine. U decembru 1997. godine formirao je tim za istraživanje posljedica NATO bombardovanja Republike Srpske zbog sumnje da su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijomom. Član je Komisije za istinu i pomirenje. Jedan je od najuglednijih forenzičara i patologa u Srbiji, a od 1995. godine radio je kao stručnjak Ujedinjenih nacija. U nekoliko slučajeva je svjedočio pred Haškim tribunalom.

Na prijedlog stranke G17 plus postavljen je na mjesto ministra zdravlja početkom marta 2011. godine gdje je ostao do kraja mandata Vlade Mirka Cvetkovića, prenosi b92.

Početkom novembra 2012. Vlada Srbije ga je imenovala za šefa Koordinacionog tijela za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

 

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!