PREКID SARADNJE SA MINISTARSTVOM BEZBJEDNOSTI POSLJEDICA VIŠEGODIŠNJEG NESLAGANJA

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je Srni da je prekid saradnje i komunikacije sa Ministarstvom bezbjednosti u Savjetu ministara posljedica višegodišnjih neslaganja, ali da se ovim želi napraviti pomak u saradnji i podstaći druga strana na razgovor.

On je naveo da se otvorilo pitanje da li je ovo radikalan potez, ali da su iz ugla Uprave prevagnule činjenice i argumenti da se ovo mora na ovakav način uraditi, mora se izazvati interes javnog mnjenja i onih sa kojima treba da se razgovara.

Novitović je naveo da i predstavnici entitetskih vlasti i Brčko distrikta moraju da razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva bezbjednosti.

“O konkretnim stvarima koje su inicirale ovo razgovaraću direktno sa ministrom jer nije korektno da ga o tome upoznajem preko medija. Ono što je Кomisija Uprave analizirala i preporučila meni kao direktoru objavljeno je na sajtu”, rekao je Novitović i dodao da će sve razložiti detaljno kada ministar bude spreman da razgovara.

Novitović je naveo da su ovi problemi bili teret svakog direktora Republičke uprave civilne zaštite te traži da se objasni zašto ne postoji koordinaciono tijelo BiH i zvanična, redovna komunikacija sa ministrom “koji kaže da je odgovoran za sektor zaštite i spasavanja”.

Novitović kaže da je i ranije bilo pokušaja da se ovi odnosi definišu i urede na način prilagođen nadležnostima Republičke uprave i onom što Okvirni zakon o zaštiti i spasavanju stavlja u nadležnosti Ministarstva bezbjednosti.

“U avgustu 2019. godine Republička uprava je bila u identičnoj situaciji kao danas, imala je prekinutu saradnju sa Ministarstvom bezbjednosti, nije učestvovala ni u jednom projektu koji je u to vrijeme trebalo da bude implementiran preko Ministarstva”, rekao je Novitović.

On je podsjetio da su u septembru 2019. godine pokušali da nađu način za uređenje tih odnosa, da je išlo u dobrom pravcu jer su razgovarali o temama koje su bile problem, ali da su pandemija virusa korona, prirodne nepogode i sezona deminiranja te razgovore stavila u drugi plan.

Prema njegovim riječima, dok je ministar bio Fahrudin Radončić postojala je otvorena komunikacija i tražilo se zajedničko rješenje.

“Od jula 2020. godine imamo ministra /Selmu/ Cikotića koji kaže da su njegove nadležnosti sektor zaštite i spasavanja. Evo ja javno pitam: kada je on uputio poziv direktorima entitetskih uprava i Odjeljenju za bezbjednost Brčko distrikta da održimo zajednički sastanak, da kažemo jedni drugima šta nas opterećuje?”, naveo je Novitović.

Novitović je upitao i zašto ne postoji koordinaciono tijelo BiH koje je propisano zakonom, koje zadovoljava i štiti interese Republičke uprave civilne zaštite i Republike Srpske.

“Vlada Srpske imenuje pet predstavnika u to koordinaciono tijelo, pet Vlada Federacije BiH i devet Savjet ministara. Neka ministar objasni zašto nema koordinacionog tijela BiH. Nemamo komunikaciju sa ministrom koji kaže da je odgovoran za sektor spasavanja unutar BiH”, rekao je Novitović.

On je naveo da se ne zna ni ko je pomoćnik ministra za civilnu zaštitu, sektora zaštite i spasavanja u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara.

“Sve što Okvirni zakon o zaštiti i spasavanju propisuje je na nivou koordinacije”, rekao je Novitović i dodao da postoji dosta nelogičnosti koje komplikuju procedure i usporavaju procese.

On kaže da nemaju nikakve probleme sa kolegama iz Federacije BiH, da imaju otvorenu saradnju koju su potvrdili sa vladama dva entiteta kojima se kapaciteti ove dvije uprave u slučaju potrebe stavljaju na raspolaganje tamo gdje bude potrebno.

“Nemam problem da kažem šta je dobro, a šta loše. Još nismo riješili pitanje broja 112 na prostoru Srpske i BiH. Zato što oni pokušavaju da nametnu svoj stav, da on bude opšteprihvaćen, a nema utemeljenja u zakonu, niti u organizacionom pogledu”, naveo je Novitović.

On je objasnio da nije problem ko će da primi poziv, već ko i kako će da odgovori na poziv za pomoć.

“Svjesni smo da sistem zaštite i spasavanja ide od građanina, preko lokalne zajednice, privrednih subjekata, entitetskih institucija, Republičkog štaba za vanredne situacije, preko Ministarstva bezbjednosti, Savjeta ministara, koordinacionog tijela BiH pa do međunarodne pomoći”, rekao je Novitović.

On je upitao zašto se primjenjuju ostale stvari iz zakona ako nema koordinacionog tijela BiH, jer, kako kaže, nije suština zakona da svako uzme ono što mu se sviđa, a ostalo da odbaci.

“Ovo je možda radikalan način, ali dok normalnim tonom pričate niko vas ne uvažava, niko ne shvata za ozbiljno”, poručio je Novitović.

On je rekao da će Republička uprava civilne zaštite sa Vladom Srpske svaki dan raditi na proširenju kapaciteta, neće ići nauštrb ničijeg prava, ali neće dozvoliti da se umanjuju značaj i prava Republičke uprave.

Uprava civilne zaštite Republike Srpske prekinula je saradnju i komunikaciju sa Ministarstvom bezbjednosti u Savjetu ministara zbog, kako su naveli, drskog i nekorektnog miješanja u unutrašnje stvari Republičke uprave.

Saradnja je prekinuta na period od 90 dana počevši od 17. marta, navedeno je u obavještenju koje je Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske uputila Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara.

(Srna, foto: Moja Bijeljina)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!