Ponovo će moći da koristi ruke: Faris, “dječak leptir” iz BiH, uspješno operisan u Turskoj (FOTO)

Faris Nožić, 16-ogodišnji tinejdžer iz Bosne i Hercegovine, koji boluje od bulozne epidermolize i kod kojeg su prsti bili spojeni zbog bolesti te nije mogao koristiti ruke, uspješno je operisan u turskom gradu Sanliurfi, javlja Anadolu Agency (AA).

Možda ste negdje čuli ili vidjeli slogan “Djecu leptire i običan dodir boli”, ali vam vjerojatno baš i nije bilo jasno o čemu se zapravo radi.

Ovdje se u stvari radi se o djeci oboljeloj od bulozne epidermolize, bolesti čija je glavna karakteristika krhka i ranjiva koža poput leptirovih krila. Za ovu djecu i običan dodir može značiti novu bol i novo oštećenje.

Njihova svakodnevica znači bol, nove rane, nova previjanja, hirurške zahvate, stalnu ovisnost, pomoć, njegu i pratnju drugih. Zato oboljele od bulozne epidermolize zovu “djeca leptiri”.

Bulozna epidermoliza je vrlo rijetka i teška genetska bolest koju karakteriše jaka osjetljivost kože, a kod nekih oboljelih i sluznica, sa stvaranjem mjehura i rana. Koža je osjetljiva na najmanji pritisak, trljanje i dodir, pa vrlo lako nastaju bolne rane poput opekotina.

Osim kožnih problema, ova bolest praćena je i nizom komplikacija na ostalim organima (očima, probavnom sistemu i sistemu za pokretanje), tako da većina oboljelih postaju 80 do 100-postotni invalidi već nakon nekoliko godina života. Upravo zbog tih karakteristika ova bolest zahtijeva multidisciplinaran pristup i praćenje oboljelih.

Tako je zbog progresije buloze epidermolize, kod mladog Farisa iz BiH veći dio tijela bio je prekriven ranama, a prsti su mu se vremenom spojili.

Porodica Nožić je tražila ljekare koji im mogli pomoći, te su se putem interneta upoznali sa specijalistom estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije Abdulkadirom Calavulom iz privatne bolnice u Sanliurfi u Turskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!