Počinje SEZONA SLAVA: Evo oko čega se slažu i epidemiolozi i Srpska pravoslavna crkva

 

U skladu sa preporukama epidemiologa, i ove – kao i prošle – godine treba izbjegavati veća okupljanja, posebno u vrijeme slava. Taj stav podržala je i Srpska pravoslavna crkva.

andemija nas je primorala da običaje prilagodimo epidemijskim mjerama, i naučila da briga o sopstvenom i zdravlju naših najbližih nije odsustvo vere već izraz ljubavi.

Građani kažu da đe slavu obeležiti u najužem porodičnom krugu.

Da su se navike promenile svedoče i trgovci. Iako je Sveta Petka česta slava u kruševačkom kraju, narudžbine ribe i posnih jela ove godine su skromnije.

 

– To je potražnja uglavnom po kilogram, dva. Znatno manje jer je ranijih godina bilo po desetak kilograma. Sve se svelo na potražnju za porodični ručak – navodi prodavačica Jelica Milčetić.

Nema slave bez osveštane vodice kolača, sveće, žita i vina, molitve koju na liturgiji i u svom domu svetitelju prinosimo. Broj gostiju koje pozivamo nije odraz vjere.

Protojerej stavrofor Dragi Veškovac slaže se da slave treba prilagoditi epidemijskim uslovima i onako kako struka savjetuje.

– Nećemo pogriješiti, niti uniziti slavu , ako je proslavimo samo u krugu porodice ili sa što manjim brojem gostiju – ističe Veškovac.

Sa tom preporukom saglasni su i epidemiolozi koji situaciju u Rasinskom okrugu ocenjuju kao izuzetno nepovoljnu i zabrinjavajuću.

– O tome dovoljno govori podatak da je samo u Kruševcu u prve tri nedelje oktobra meseca evidentirano čak 40 puta veći broj oboljelih nego u istom periodu prošle godine – upozorava direktor lokalnog Zavoda za javno zdravlje dr Predrag Pavlović.

Poručuje da su slavska okupljanja bezbedna isključivo i samo ako su svi ukućani i gosti vakcinisani ili preboljeli kovid.

– Sve druge kombinacije predstavljaju suviše veliki rizik, što bi narod rekao, da ne pođe po zlu – dodaje Pavlović.

Da slava bude svečani čin koji će svim gostima ostati u lijepom sećanju, i ove godine najveća je obaveza i odgovornost domaćina.

 

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!