Petković za Srpskainfo: Ne vjerujem da će Šmit povući potez koji bi dalje RAZGRADIO BiH

Ne očekujem da će Kristijan Šmit donijeti bilo kakvu tešku ni radikalnu odluku, pogotovo u ovom trenutku. Legitimitet nije imao ni ranije, sada je upitan i njegov legalitet.

To u intervjuu za Srpskainfo kaže potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Milan Petković, u odgovoru na pitanje kakav bi rasplet situacije mogao da bude ukoliko njemački diplomata reaguje zbog najavljenih odluka o vraćanju nadležnosti sa BiH na Srpsku, a imajući u vidu da Šmita za visokog predstavnika ne priznaje vlast u Republici Srpskoj, kao ni Rusija i Kina.

– Postavlja se pitanje da li je on visoki predstavnik, što mi stalno tvrdimo da nije. To se pokazalo i sjednicom SB UN, gdje po prvi put nije dozvoljeno da se iznese izvještaj o radu Kancelarije visokog predstavnika. Kancelarija postoji, ne možemo reći da nije prisutna, ali sam visoki predstavnik nije imenovan u skladu sa dosadašnjom praksom i postignutim sporazumima. Siguran sam da i on kao ozbiljan diplomata, s velikim iskustvom, sigurno neće ući u proceduru koja bi još više mogla da razgradi BiH – kaže Petković, koji je advokat po struci.

Ima li ustavnog i zakonskog osnova da Republika Srpska povuče saglasnost za formiranje VSTS na nivou BiH, što će biti jedna od tačaka na Narodnoj skupštini?

Po definiciji, svaki ustav je najviši politički i pravni akt. Kada su u pitanju ustavne nadležnosti, pored prava, uvijek govorimo i o politici. U ovom konkretnom slučaju, pravnici su mišljenja da postoji mogućnost povlačenja saglasnosti. Ustavi BiH i RS govore koje su to nadležnosti Srpske, a koje BiH. Nikada Sud, Tužilaštvo, ni VSTS BiH nisu postali sastavni dio Ustava BiH. Iz tog razloga smatramo da postoji ta mogućnost i da možemo o njoj otvoriti raspravu. Da li će RS donijeti zakone o visokom sudskom i visokom tužilačkom savjetu RS, ostaje da vidimo. Vlada je ta koja treba da pripremi te zakone.

I prije ovoga postojali su prigovori na način formiranja i rada VSTS BiH. Rješava li Srpska taj problem povlačenjem saglasnosti?

Da podsjetim, bivši visoki predstavnik Volfgang Petrič je nametnuo Zakon o VSTS BiH. Prije toga RS je imala zakon o visokom sudskom savjetu RS i visokom tužilačkom savjetu RS. Nametanjem zakona stvoreno je novo tijelo, VSTS BiH. U praksi se pokazalo veoma loše to što je formiran zajednički sudski i tužilački savjet, pogotovo što u tome postoje još i advokati. Imamo situaciju da sudije biraju advokati, sudije i tužioci, pa onda i tužioca. Tu se govori o raznim trgovinama uticaja. Kada je formiran VSTS BiH željelo se da se politika ne miješa u izbor sudija i tužilaca, koji su ranije birani u parlamentima. Sada možemo reći da je napravljena još lošija situacija, da smo politiku ubacili u pravosuđe. Možda ne dnevnu politiku, ne političke stranke, ali su se stvorili određene lobi grupe među sudijama, tužiocima, prilikom svakog izbora članova VSTS. U samo pravosuđe smo ubacili to da se oni bave sami sobom, da se bave zakulisnim radnjama i trguju uticajem radi izbora članova VSTS.

Ako RS donese svoj zakon, i dalje će ostati da važi Zakon o VSTS BiH u Federaciji i na nivou BiH? Da li će u tom slučaju nastati konfuzija?

Sigurno da će u tom slučaju doći do određenih dualiteta i da će doći do sukoba nadležnosti. To će proizvesti određene sporove koji će biti međuentitetski, a mogu biti čak i međunarodni. Biće teško ukoliko dođe do sukoba nadležnosti prilikom izbora sudija i tužilaca u RS. Ko će o tom pitanju odlučivati? Sigurno ćemo imati jednu krizu u tom dijelu pravosuđa, ali i krizu u vlasti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!