Patrijarh Pavle ostao upamćen po skromnosti i dobroti: Na današnji dan upokojio se omiljeni srpski patrijarh

 

Na današnji dan, prije 12 godina, preminuo je patrijarh srpski Pavle, 44. poglavar na tronu SPC. Patrijarh Pavle ostaće upamćen po mudrom vođenju Crkve u teškim vremenima, ličnoj skromnosti i životu u skladu sa jevanđeljem.

atrijarh Pavle preminuo je, u snu u 95. godini, a kraj njegovog odra u Sabornoj crkvi prošlo je pola miliona ljudi. Po sopstvenoj želji, sahranjen je u manastiru Rakovici, u Beogradu.

– Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi – poručivao je patrijarh Pavle. Savetovao je: “Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih, jer ne znaju šta rade”.

Bio je veoma popularan u narodu koji ga je mogao vidjeti kako pešači od Kalemegdana prema Slaviji ili se vozi javnim prevozom. Ustajao je vrlo rano, živio je u potpunosti po jevanđelju i u skladu sa onim što je govorio, prenosi Blic.

Njegova soba u Patrijaršiji bila je do te mjere skromna da je podsjećala na monašku ćeliju. Patrijarh Pavle je skoro tokom cijele godine bio na postu na vodi, ribu je jeo veoma rijetko, a meso gotovo nikad.

Srpski patrijarh postao je 1990. godine, kada je na tom mjestu naslijedio patrijarha Germana. Bio je 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Od njegovog dolaska na tron srpskog patrijarha, obnovljeno je i osnovano više eparhija. Obnovljena je Bogoslovija na Cetinju, 1992. godine. Godine 1994, otvorena je Duhovna akademija svetog Vasilija Ostroškog u Foči, a 1997. godine i Bogoslovija u Kragujevcu, kao odsjek Bogoslovije svetog Save u Beogradu.

Osnovana je i Informativna služba Srpske pravoslavne crkve. U Beogradu je 1993. godine počela da radi Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konservaciju, sa nekoliko odseka (ikonopis, freskopis, konzervacija).

Godine 2002, nastava vjeronauke je vraćena u škole, kao i Bogoslovski fakultet u okvire Beogradskog univerziteta, iz kojeg su ga komunističke vlasti izbacile 1952. godine.

Imajući u vidu zasluge patrijarha srpskog Pavla na naučnom bogoslovskom polju, Bogoslovski fakultet Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, dodijelio mu je, 1988. godine, zvanje počasnog doktora bogoslovlja.

 

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!