Odbjegli Mišković lociran u Hrvatskoj, izručenje nije moguće


Ivica Mišković (64) iz Kaknja, koji je pobjegao iz zgrade Osnovnog suda u Banjaluci, uspio je prebjeći u Hrvatsku i tamo je lociran, a budući da je riječ o hrvatskom državljaninu on neće biti izručen pravosuđu BiH.

”MUP Republike Srpske aktivno radi na lociranju navedenog lica od samog njegovog bjekstva i u saradnji sa kolegama iz Hrvatske on je lociran u toj zemlji. O tome su obaviještene nadležne institucije, koje će preduzimati dalje mjere u skladu sa međunarodnim sporazumima, jer se radi o licu koje je državljanin Hrvatske”, rekla je za ATV portparol MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović.

Nezvanično saznajemo da je hrvatska policija prošle sedmice obavijestila MUP Republike Srpske da je Mišković pronađen i lociran u Zagrebu, te da njegovo izručenje nije moguće.

RTRS piše da je nakon raspisivanja međunarodne potjernice za Miškovićem u martu prošle godine, Interpol Zagreb dostavio obavještenje da hrvatski državljanin, prema Ustavu Republike Hrvatske, ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom ЕU, te da su o međunarodnoj potjernici obavijestili Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.
Istaknuto je da je ukoliko se želi inicirati ustupanje krivičnog gonjenja ili preuzimanje eventualnog postupka izručenja, neophodno da nadležni pravosudni organ iz BiH stupi u kontakt sa Ministarstvom prvosuđa i uprave Republike Hrvatske.

(atv)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!