O JAČANJU SARADNJE ŠAMCA I SVRLJIGA

ШАМАЦ, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ – Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић разговарао је данас са делегацијом општине Сврљиг из Србије о интензивирању сарадње ове двије локалне заједнице у области привреде, културе и спорта.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević razgovarao je danas sa delegacijom opštine Svrljig iz Srbije o intenziviranju saradnje ove dvije lokalne zajednice u oblasti privrede, kulture i sporta.

Milićević je novinarima nakon sastanka rekao da je sa delegacijom iz Svrljiga na čelu sa predsjednikom te opštine Miroslavom Markovićem razgovarao o saradnji u 2022. godini kroz organizovanje niza manifestacija.

“Dogovorili smo da Кancelariji Vlade Srbije za dijasporu ponudimo zajednički projekat dvije opštine s ciljem saradnje srpskog naroda sa ovih područja u privrednom i kulturnom dijelu. Jedna od ideja jeste da Кuća Šamca bude u Svrljigu, a Кuća Svrljiga u Šamcu, kao rezultat naših aktivnosti u ovoj godini”, naveo je Milićević.

On je dodao da je planirano da se početkom proljeća privredna delegacija iz Svrljiga predstavi na Sajmu meda i prehrambenih proizvoda u Šamcu.

“Dakle jedna svestrana saradnja na više polja tokom 2022. godine, za koju zajedno očekujemo da će biti krunisana još intenzivnijom saradnjom, potpisivanjem sporazuma ove dvije opštine”, istakao je Milićević.

Marković je rekao da će privrednici iz Svrljiga rado biti gosti na šamačkom Sajmu meda početkom proljeća i napomenuo da je ova opština u Srbiji najprepoznativljivija po velikom broju registrovanih medara.

“Želimo da naše dve opštine rade na prijateljstvu, povezivanju privrede i kulture i da razmenimo iskustva”, naveo je on.

On je napomenuo da opština Svrljig mnogo čini za pronatalitetnu politiku, za obrazovanje i učenike osnovnih škola, kojima obezbjeđuje besplatnu užinu, te da daje podsticaje za sklapanje braka i rođenje deteta.

“Uspeli smo da malo stabilizujemo demografsku sliku”, rekao je Marković.

Dvodnevna posjeta Šamcu delegacije opštine Svrljig upriličena je na inicijativu člana Nacionalnog ansambla “Кolo”.

Član Nacionalnog ansambla “Кolo” Aleksandar Jovanović izrazio je zadovoljstvo što je uspio da uveže “svoja dva kraja” – opštinu Šamac, u kojoj mu je rođena majka, i Svrljig, gdje mu je rođen otac.

On je naglasio da je zajednički cilj da rade na mnogo projekata, posebno u oblasti kulture i tradicije.

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!