“Naviknuti na intervencionizam” Stevandić upozorava na moguće provokacije iz FBiH

Republika Srpska mora da bude spremna na eventualne provokacije i incidente, jer je politika koja je imala za cilj da se ospore prava našeg naroda i institucija da legitimno odlučuju o svojim interesima, doživjela potpuni krah.

 

Poručio je ovo predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić i dodao:

– To je dovelo do vulgarne i histerične retorike iz oficijelnih političkih centara iz FBiH koji su naviknuti na intervencionizam i ovaj put su svoje razočarenje, zbog izostanka istog, pretvorili u bijesne i necivilizovane reakcije. To znači da se, kada su iscrpljene takve mogućnosti sputavanja Republike Srpske, mogu očekivati provokacije i incidenti kojima bi se Republika Srpska unaprijed okrivila, te se stvorili novi uslovi za povratak intervencionizma. Intervencionizam je posljednja nada političke garniture iz FBiH koja nije spremna za razgovore i dogovore, već iskljičivo zakulisnu politiku koja ima za cilj da se onemoguće prava dva naroda i najmanje jednog entiteta u Bosni i Hercegovini – rekao je Stevandić.

Dodao je da iskustvo sa posljednjeg glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kada su i pozicija i opozicija glasale za imovinske zakone koji su prethodno osporavani kao i druge inicijative iz Srpske, a nakon glasanja nisu uopšte problematizovani ni na sjednici PIK, vjerno govori da, bez obzira na političke razlike i stavove partija pozicije i opozicije ili predizborne svađe u Republici Srpskoj, jedinstvo po vitalnim političkim pitanjima uvijek donosi pobjedu i predstavlja put ka stabilnosti i opstanku Republike Srpske.

 

Zato i ostala pitanja oko vraćanja nadležnosti, bilo da je riječ o meritumu ili vremenu kada će se ostvarivati, zaslužuju jednaku pažnju i pametno postupanje, međusobno uvažavanje i komunikaciju. Međusobno vrijeđanje političkih lidera i partija u Republici Srpskoj i mogućnost naših sukoba, jedina je nada unitarističkih i ekstremističkih krugova u FBiH, a samim tim i generator produžavanja krize koja je već internacionalizovana i gdje prvi put eksponiramo svoja prava na evropskoj i svjetskoj pozornici – zaključio je Stevandić.

 

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!