Najezda bubamara u Srpskoj

BANJALUKA – Rojevi bubamara danima već opsjedaju većinu gradova u Srpskoj, ali i mjesta u zemljama okruženja, dok veliki broj ovih šarenih buba “useljava” i u stanove.

Naime, građani muku muče s bubamarama, koje mile i gamižu po zidovima, uvlače se u namještaj, stolariju, pukotine i odjeću.

Isidora S. s porodicom živi u kući u jednom banjalučkom prigradskom naselju, a bubamare joj, kako kaže, stvaraju velike probleme jer čim otvori vrata one ulaze u kuću.

“Na vanjskim zidovima su čitavi rojevi, ali svi maksimalno pazimo da što manje ulaze unutra”, rekla je Isidora za “Nezavisne”.

Kako kaže, prinuđeni su da nabavljaju razne hemijske preparate kako bi uništili rojeve ovih buba.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Rajko Roljić, viši asistent na Katedri za zoologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, topla jesen je jedan od glavnih razloga za ovako povećan broj bubamara.

“Ove jeseni vidimo da je prisutan povećan broj ovih insekata, ali glavni razlog za to je toplo vrijeme. Ovo su takozvane azijske bubamare koje su u ovom periodu godine veoma aktivne kako zbog toplog vremena, tako i zbog toga što traže mjesto za hibernaciju, odnosno mjesto gdje će prezimiti”, rekao je Roljić.

Kako je rekao, bubamare nisu opasane i građani nemaju razloga za brigu jer je ova pojava sasvim prirodna.

“Ova vrsta bubamara nije opasna po zdravlje ljudi, ali naravno da postoje i građani koji su alergični na ovu vrstu buba, te postoji mogućnost da izazovu određene alergijske reakcije”, rekao je Roljić.

Prema njegovim riječima, prilikom uklanjanja ovih buba potrebno je biti veoma pažljiv.

“Najefikasniji način za uklanjanje ovih buba je usisavanje, ali vrlo pažljivo jer ukoliko se one zgnječe, mogu ostaviti fleke i jako neugodan smrad”, rekao je Roljić.

Kako dodaje, azijska bubamara je opasna po druge domaće insekte.

“Pokazalo se da ova vrsta bubamare u ishrani koristi i svoje evropske rođake, odnosno jajašca evropske bubamare kao i larve. Takođe, u tjelesnoj tečnosti ove bubamare nalaze se paraziti koji su opasni za druge insekte”, rekao je Roljić.

Kako je kazao Roljić, azijska bubamara je uvezena iz Azije prvobitno iz namjere suzbijanja parazita u poljoprivredi.

“Ova vrsta bubamare se koristi u suzbijanju parazita u poljoprivrednoj i stakleničkoj proizvodnji jer se hrani lisnim vašima. Ova bubamara takođe može nanositi štetu u vinogradima jer joj je omiljena hrana grožđe”, kazao je Roljić.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!