Može da TRAJE 30 DANA: Sezona je stomačnih virusa, ovo su simptomi

Sezona je stomačnih virusa i bakterijskih infekcija i sve je više poziva Hitnoj pomoći zbog toga, a simptomi nekada mogu biti slični kovidu 19, pa izaziva dodatni strah kod ljudi.

O ovoj temi govorila je doktorka Danijela Jevtić za jutarnji program RTS, a zatim objasnila da je virus veoma otporan i da se može zadržati u našem tijelu i do mjesec dana, ali i šta bi trebalo da radimo ukoliko “zakačimo” virus.

– Stomačni virus je često bolest prljavih ruku, prenosi se preko vode, voća, povrća, čak i prljavih predmeta. Infekcija može donekle izgledati kao kovid, a tegobe nastaju oko 24 sata nakon izloženosti. Otporan je virus i može se zadržati u organizmu čak i tridesetak dana – rekla je doktorka, a zatim navela sa kakvim su se tegobama javljali građani, ali i na koje simptome da obratimo pažnju.

– Zvali su nas zbog visokog pritiska i bolova u grudima, ali sve češće se građani javljaju zbog savjeta u vezi sa stomačnim problemima. Infekcije stomačnim virusima su sada česte, ima ih i kod djece i kod odraslih i važno je zapamtiti da su najmlađi i najstariji i najugroženiji. Kod njih regulatorni kompenzacioni sistemi nisu dovoljno efikasni, i gubitak tečnosti i soli su opasni za njih – ispričala je dr Jevtić, a zatim nastavila o simptomima.

– Prvi simptomi biće krčanje u stomaku, nadutost, temperatura, povraćanje, proliv, pa čak i uvećanje limfnih žlijezda ili curenje iz nosa – upozorila je doktorka.

Kada je u pitanju suočavanje sa ovim virusima, doktorka Danijela Jevtić savjetuje da pazimo na ishranu kako bismo povratili izgubljene soli i tečnost usljed dijareje i drugih stomačnih tegoba kojima smo bili izloženi.

– Odmah nadoknadite tečnost i soli, uvedite higijensko dijetalni režim. Dakle, pirinač na vodi, posne slane supe, duobiotici i probiotici. Kontrolišite i pritisak, i znajte da trenutno ima mnogo infekcija, od virusa tu su enterovirus i rotavirus, a od bakterija ešerihija, salmonela i helikobakter – posavjetovala je doktorka na kraju razgovora i naglasila da ukoliko simptome stomačnog virusa povežemo sa onima karakterističnim za kovid da se odmah testiramo i budemo sigurni, prenosi Blic Žena.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!