Ljudskost, prizemnost, primjer drugima – Patrijarh Porfirije

Od kako je postao prvi među jednakima i našao se na čelu SPC, patrijarh Porfirije svojim riječima i djelima, stiče sve veću naklonost građana, kako unutar Srbije, tako i onih raseljenih, van matice, polako se približavajući djelu i omiljenosti koju je kod naroda imao blaženopočivši patrijarh srpski Pavle.

 

O tome svjedoče video zapisi i fotografije.

Poslije Mostarske petlje, patrijarh Porfirije je “uhvaćen” u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, a žitelji prestonice nisu propustili priliku da ga snime.

Naime, na snimku koji se dijeli po mrežama u velikom broju, vidi se kako poglavar SPC šeta žilom kucavicom beogradskog saobraćaja, i to baš onako kako ga vjernici i vide, crkvenog čoveka, bliskog narodu.

Da je na dobrom putu, najbolje govori jedan od najpopularnijih komentara na Tviteru, a koji se našao ispod snimka.

– Ljudskost, prizemnost, primjer drugima. Dostojan! – napisao je jedan od korisnika.

Iako je dobio priliku da vodi naš narod u teško vrijeme, za vrijeme pandemije korona virusa, patrijarh Porfirije se svojim postupcima približio i slobodno se može reći, ušao u srca onih koji su se u svojim razmišljanjima možda i odaljili od crkve.

Ono što je najviše zamjerano crkvenim velikodostojnicima, vožnja u skupocjenim automobilima, kao da je izbrisano gumicom kod patrijarha Porfirija, te smo mogli da ga vidimo kako odlazi u kovid bolnice, kako korača preko Mostarske petlje, dijeli paketiće bolensim mališanima u Tiršovoj, objeduje sa siromašnima za Uskrs.

Nesumnjivo, ovakav stav, te i patrijarhove britke, umne i moderne misli, učinili su za ovo kratko vrijeme mnogo, te je sudeći po reakcijama javnosti, crkva na više nego dobrom putu, da sa narodom bude ono čemu je oduvijek težila – jedinstvena, ujedinjena i složna.

 

(atv)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!