Kako sterilisati tegle i poklopce: Zaštitite hranu od propadanja

 

 

Jesen je vrijeme kada mnogi prave zimnicu, kako bi tokom godine mogli uživati u pojedinim vrstama voća i povrća. Zimnicu možete praviti u vidu raznih umaka povrća u ulju ili octu, kiselim salatama, sokovima i džemovima.

 

Zrelo voće i povrće i dobar recept nisu jedini uslov za pripremu ukusne i trajne zimnice, od izuzetne važnosti je pravilno sterilisati  teglu.

U nastavku donosimo četiri načina kako pravilno sterilisati tegle za zimnicu.

Sterilisati tegle u kipućoj vodi

Sterilizaciju tegli možete izvršiti jednostavno kuhanjem u vreloj vodi 10 do 15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.

 

Sterilisati tegle u pećnici

Iako je već dugo poznata kao jedna od najboljih metoda steriliziranje tegli u pećnici traje malo duže. Oprane tegle stavite u pećnicu tako što ćete ih staviti na papire u dvostrukim slojevima na police u pećnici i posložiti teglice na police tako da se ne dodiruju.

Potom naštimajte na temperaturu 130 C ili 270 F i ostavite ih 20 minuta. Koristi rukavicu za vađenje tegli i stavi ih na podmetač otporan na toplinu da se ohlade.

Sterilisati tegle u mikrotalasnoj

Ako želite jednostavno i brzo sterilisanje tegli predlažemo vam da to učitnite u mikrotalasnoj. Potrebno je da napravite sljedeće korake nakon čega će vaše tegle biti spremne za upotrebu:

 

Provo očistite i operite teglu, a zatim je stavite u mikrotalasnu uključite na “najjače” i to 30 do 45 sekundi. Potom ih stavite naopačke na komadić upijajućeg kuhinjskog papira da se osuše. Dok steriliziranje tegli u mikrotalasnoj dobro funkcionira, ne možete sterilizirati metalne poklopce na ovaj način.

Sterilisati tegle u mašini za suđe

Sterilisanje tegli u mašini za suđe je vjerojatno najlakša metoda i dobro funkcionira ako imate dodatnu funkciju ekstra topline na svom uređaju.

Pazite da mašina bude prazna i čista. Stavite tegle i poklopce u mapinu i pokrenite na ciklus pranja koji traje toliko dugo koliko i priprema džema. Izvadite tegle i stavljaj ih na čisti, upijajući komad kuhinjskog papira da se osuše, piše Klix.

 

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!