Kako je Kurc pao u tri dana

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je sinoć da podnosi ostavku nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu.

 

Taj potez dolazi nakon što su ga austrijski tužioci osumnjičili u slučaju korištenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favorizovanje u anketama Kurca i njegove Austrijske narodne stranke (ÖVP) .

Rekao je da su optužbe protiv njega pogrešne i da bi on lično bio zahvalan kad bi se presumpcija nevinosti odnosila podjednako na sve ljude.

“Važnija mi je moja zemlja od mene”

” I ja sam samo čovjek. Važnija mi je moja zemlja od mene”, rekao je Kurc i dodao da se zbog toga morao povući.

“Ono što nam sada treba je stabilnost”, kazao je i dodao kako se povlači da spriječi haos i osigura stabilnost.

I dalje planira ostati na čelu svoje konzervativne stranke ÖVP. Inače, krajem avgusta Kurc je izašao na unutarstranačke izbore kao jedini kandidat te dobio 99.4 odsto glasova.

Sinoć je za svog nasljednika na mjestu kancelara predložio šefa diplomacije Aleksandera Šalenberga.

Vođa Zelenih i vicekancelar Verner Kogler rekao je da je zadovoljan, što znači da je Kurc uspio spasiti vladajuću koaliciju.

“Vjerujem da je ovo pravi korak za budući rad vlade”, rekao je čelnik Zelenih i vicekancelar Verner Kogler u saopštenju, dodajući da je imao “vrlo konstruktivan” radni odnos sa Šalenbergom.

Pokrenute dvije istrage protiv Kurca, on odbacuje optužbe

Državno tužilaštvoo za privredni kriminal pokrenulo je istragu protiv Kurca i još nekoliko istaknutih članova ÖVP-a.

Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka.

Kao protuuslugu je ministarstvo finansija u istim medijima zakupljivalo reklamni prostor.

Optužbe se odnose na razdoblje iz 2017. prije nego što je Kurz postao šef ÖVP-a, a kasnije i kancelar.

Protiv njega se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibica skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurc je odbacio krivicu.

Na pitanje je li u slučaju da bude osuđen spreman podnijeti ostavku, Kurc je rekao kako je malo vjerovatno da će doći do optužujuće presude.

Optužen da je postavio prijatelja na čelo državnog holdinga

“To ni uz najbolju volju ne mogu zamisliti”, rekao je Kurc.

Državno tužilaštvo, kako tvrdi stranka NEOS, posjeduje protokole dopisivanja preko platformi za komunikaciju koje dokazuju političke dogovore oko postavljanja Kurcovog prijatelja Tomasa Šmita na čelo državnog holdinga ÖBAG, koji je suvlasnik kompanija OMV i Telekom Austrija.

Koalicijska vlada ÖVP/FPÖ, na čelu s Kurcom, prije dvije godine je raskinuta nakon što su čelni političari desno-populističkog FPÖ-a, prije svega predsjednik stranke i tadašnji vicekancelar Kristijan Štrahe, uhvaćeni prilikom pokušaja prodaje političkog uticaja stranim investitorima u zamjenu za stranačke donacije.

Pokušaj podmićivanja je snimljen tajno tokom jednog sastanka na Ibici, zbog čega se i čitav kompleks pitanja pokrenutih s tim u vezi naziva afera Ibica.

Pretresli kancelarije u nekoliko ministarstava te Kurcov kabinet

Državno tužilaštvo za privredni kriminal je u srijedu izvršilo pretres u nekoliko ministarstava te u samom kancelarskom kabinetu zbog istrage sa sumnjom pronevjere i korupcije protiv Kurca i još devetero političara među kojima je i nekoliko bliskih saradnika austrijskog kancelara.

“Postoji sumnja da su sredstva iz ministarstva finansija bila utrošena na manipulisana ispitivanja javnog mnijenja koja su bila stranački motivisana”, stoji u saopštenju tužilaštva.

Rezultati ovih ispitivanja su, kako je nadalje saopšteno, nakon toga bili objavljivani u tabloidu “Österreich” i drugim medijima iz ovog koncerna, a sve u svrhu stvaranja političke prednosti za Kurca.

Kurc: Ne postoji razlog zbog kojeg bi podnio ostavku

U petak je Kurc tvrdio da ne postoji razlog zbog kojeg bi on podnio ostavku na mjesto predsjednika koalicijske vlade, unatoč istrazi zbog korupcije protiv njega i njegove stranke.

Kurc i njegova Austrijska narodna stranka “sposobni su i žele djelovati”, rekao je, dodajući da će učiniti što god je potrebno kako bi osigurao političku stabilnost.

Unutar stranke Zeleni već nekoliko dana raste otpor ostanku u koaliciji s ÖVP-om i Kurcom kao kancelarom.

Koalicioni partneri: Nastavak koalicije moguć samo bez Kurca

Austrijski vicekancelar Verner Kogler (Zeleni) i predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka sastali su se kako bi razmotrili mogućnosti izlaska iz krize u koju je upala austrijska vlada nakon optužbi za korupciju na teret kancelara Kurca i njegovog ÖVP-a.

“Nastavak koalicije s ÖVP-om biće moguć samo bez Kura, u svjetlu teških optužbi za korupciju protiv njega”, rekla je čelnica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer.

“Jasno je da takva osoba više nije pogodna za tu funkciju”, dodala je i pozvala konzervativnu stranku da imenuje nekog s neukaljanom reputacijom da nastavi voditi aktuelnu vladu.

Napetosti između Kurcove stranke i Zelenih već su neko vrijeme rasle zbog ÖVP-ovog stava prema migraciji i odbijanju prihvatanja izbjeglica iz Avganistana koji bježe od talibanske vlasti.

U Beču su proteklih dana održani i protesti protiv korupcije u vladi.

U utorak je trebala biti održana vanredna sjednica austrijskog parlamenta na kojoj se očekivalo pokretanje procesa iskazivanja nepovjerenja kancelaru.

Već se slažu nove koalicije

Čini se da je čelnica socijaldemokrata Pamela Rendi-Vagner danas signalizirala da bi Kurc mogao odstupiti kad je za državnu televiziju ORF rekla da “vanredne situacije zahtijevaju vanredne mjere”.

Rendi-Vagner opisala je savez četiri stranke – socijaldemokrata, Zelenih, liberalne stranke NEOS i Slobodarske stranke Austrije kao “malo vjerovatan, ali moguć”.

Čelnik FPÖ-a Herbert Kikl, glasni protivnik vakcinacije protiv virusa korona, zasigurno neće postati ministar zdravstva, rekla je Rendi-Vagner, dodajući da će biti spremna postati kancelarka ako Kurc bude smijenjen.

Ostale austrijske političke stranke takođe vode pregovore o potencijalnim alternativnim koalicijama kako bi se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora.

(Index)
(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!