IZVEŠTAJ PROTIV VLASNIKA FIRME Oštetio budžet Srpske za 1,25 miliona evra

Protiv P.Đ. iz Dervente policija je podnela izveštaj zbog sumnje da je zloupotrebama ovlašćenja u privredi pričinio štetu od skoro 1,25 miliona evra (2,5 miliona maraka), rečeno je u PU Doboj.

 

Portparol ove Uprave rekla je da se P.Đ. sumnjiči da je u periodu od 1. maja do 17. jula 2017. godine počinio krivična dela „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“ i u periodu od 18.jula 2017. do 31. marta ove godine, počinio krivična dela „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“ i „Protivpravno zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogastava i dobara od opšteg značaja“, piše Srpskainfo.

– Za P.Đ. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice jednog privrednog društva iz Dervente, na području Doboja sa zemljišnih parcela u blizini korita reke Bosne obavljao privrednu delatnost iskopa, vađenja i prodaje prirodnog šljunka i peska bez potrebnih zakonskih odobrenja pa samim time bez plaćanja odgovarajućih naknada, a u nameri da tom privrednom društvu pribavi protivpravnu imovinsku korist – pojasnila je portaprol ove uprave Dragana Kerkez.

Dodala je da je izvađeni materijal je deponovao na poljoprivrednom zemljištu na kojem se nalazi postrojenje separacije bez odobrenja, te takvo zemljište koristio u nepoljoprivredne svrhe izbegavši platiti naknadu za izmjenu namjene zemljišta.

Prirodni šljunak i pesak je u kontinuitetu prodavao domaćim kupcima u količini od 242.850 kubnih metara čime je ostvarilo protivpravnu imovinsku korist za navedeno privredno društvo u iznosu od 2.329.772 KM bez PDV.

– Takođe suprotno svim zakonskim propisima nije vršio prijavu, obračun i uplatu naknade za korišćenje mineralne sirovine, pa je na taj način pri izvršavanju zakonskih obaveza – plaćanja naknade za mineralne sirovine uskratilo sredstva koja predstavljaju prihod Republike Srpske i Grada Doboja u ukupnom iznosu od 140.967 KM, što predstavlja štetu za budžet Republike Srpske i budžet Grada Doboja, a korist za pomenuto društvo – istakla je Kerkezova.

(SRPSKAINFO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!