IZDAJNIK SRPSKOG NARODA U SARAJEVU „Ne treba NEGIRATI genocid“ Đokić kaže da je to njegov stav!

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić gostovao je u programu „Face“ televizije, u Sarajevu. On je izjavio da navodni genocid u Srebrenici ne treba negirati.

Genocid ne treba negirati bilo gdje da se desio! Dodika uvažavam kao koalicionog partnera i imamo korektnu komunikaciju! Nije me zvao po pitanju mojih izjava o genocidu! To je moj stav kao čovjeka! Moramo biti spremni da se suočimo sa istinom o genocidu! Na ovim prostorima se bježi od istine! Omogućiti da se ratni zločini istražuju! Po pitanju genocida nisam imao nikakvu koordinaciju sa Željkom Cvijanović! Da smo otvorenije pričali o zločinima, do sada bismo došli do podataka gdje se koji zločin dogodio i ko ga je počinio! Krivicu ne možemo kolektivizirati – poručio je predsjednik Socijalističke partije koja je dugogodišnji koalicioni partner SNSD-a.

On je poručio da visoki predstavnik nije trebao nametati zakon o zabrani negiranja genocida.

 

Visoki predstavnik nije trebao donositi tako osjetljiv zakon, a posebno nije trebao to uraditi onog dana kada je odlučio da ode! U ovom trenutku nije moguće da se takav zakon donese u državnim institucijama, ali nije moguće ni da ostane Inzkov zakon! Ne trebamo tražiti pomoć međunarodne zajednice za poslove koje ne možemo sami da uradimo! Inzko je imao instrukciju od nekoga, možda grupacije zemalja u okviru Quinte! Nemoguće da je on sam iz svoje glave to donio – još je rekao Đokić.

Đokić je izjavio i da je Socijalistička partija izbacila RS iz naziva jer je partija koja djeluje na teritoriji cijele BiH!

On se osvrnuo i na priču o vraćanju nadležnosti.

Tužilaštvo me nije zvalo da dam izjavu! Iz SIPA-e su dolazili u prostorije naše partije i tražili određenu dokumentaciju u vezi s Posebnom sjednicom NSRS-a! Glasali smo za vraćanje nadležnosti jer je to bio dio političkog dogovora!

Kazao je Đokić, te dodao:

Trenutna politička kriza ima rješenje, a to je da sjednemo za sto i pregovaramo! Mi iz RS-a smo ponudili tim! To može biti i u državnom Parlamentu i bilo gdje! Dodik je rekao da očekuje da se Inzkov zakon stavi van snage, pa da se vratimo u institucije! To ne znači da Dodik popušta, nego da je shvatio ozbiljnost situacije! Neće biti rata! Ljudi nisu spremni za radikalizaciju! Čak i da dođemo do rata, zašto bi vraćanje nadležnosti bio povod za rat?! Prijetnja silom nije rješenje! Nije bilo volje da se slušaju argumenti i još nema volje da se slušaju argumenti! Stranci nas ne razumiju! Ja sam za vraćanje nadležnosti ako nema kompromisa! Inzkov zakon je bio kap koja je prelila čašu! Bili smo nezadovoljni radom Ustavnog suda! Nije nadležnost Ustavnog suda da se bavi ustavnim uređenjem zemlje! Dodik pokazuje jasnu spremnost za razgovor! Ne pozivamo na dijalog zbog straha! Vraćanjem nadležnosti i donošenjem zakona neće nastati haos, samo će se promijeniti odnosi! Još uvijek nisam čuo da u Sarajevu ima lidera spremnih na razgovor i kompromis – kazao je Petar Đokić.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!