“HITNO IZMIJENITI POSTOJEĆE REGULATIVE” Stevandić pisao Savjetu ministara povodom krize sa kiseonikom

Predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nenad Stevandić pisao je danas Savjetu ministara BiH povodom krize za kiseonikom, navodeći da je neophodno da preduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti u cilju prevazilaženja ove krize.

 

Кako su na snazi epidemiološke i druge mjere koje se regulišu vanrednim stanjem koje je na snazi, a kako vam je poznato da u oba entiteta i Brčko distriktu postoji nestašica kiseonika za liječenje pacijenata, što bitno ugrožava zdravlje stanovnika i otežava njihovo liječenje, želimo da uputimo hitan apel i da vas zamolimo da preduzmete mjere iz svoje nadležnosti u cilju prevazilaženja ove krize. Bolnice i druge zdravstvene ustanove trenutno nisu u mogućnosti da nabave važeću frakciju kiseonika koja je numerisana kao medicinski, a ima ista svojstva kao i tekući kiseonik kvaliteta preko 99,5 odsto sastava, koji mnoge zdravstvene ustanove nabavljaju dugi niz godina i koji se nesmetano koristi za oksigenaciju i hiperbarično liječenje – navodi se u pismu koje je Stevandić uputio predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji i ministrima.

U pismu se dalje dodaje da su sakupljajući informacije iz Bosne i Hercegovine i okruženja došli do saznanja da trenutno kvalifikovani ponuđači medicinskog kiseonika ne mogu zadovoljiti više od oko trećine potreba u BiH, što medicinske ustanove i njihov menadžment dovodi u nemoguću situaciju da krše propise ili uopšte ne liječe pacijente.

– Zdravstvene ustanove nisu regulator tržišta i ne mogu samostalno da rješavaju ovaj problem, a slično važi i za ministarstva zdravlja u oba entiteta, te će zajedno biti prinuđeni da samostalno donose propise i odluke jer je vanredna situacije na snazi u oba entiteta. S tim u vezi, želimo da vas podsjetimo da je vaša nadležnost i odgovornost da ih obavijestite o tome da niste u mogućnosti da reagujete ili da koordinišete, što takođe predstavlja zakonsku obavezu u vanrednim situacijama – ističe Stevandić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!