Enter title here.

Stvarnost se promenila!

Brine li neko za interese Makedonije? Bez uzbuđenja, ali s podsmehom pratim pokušaje da se animiraju zapadni partneri tvrdnjom da sa padom Zaeva dolaze Rusi i Кinezi, normalno preko Srba.

Poslednjih meseci primetno je da se na prostoru bivše Jugoslavije pojačava antisrpska propaganda. Argumenti ne samo što su sada sve tanji, oni uopšte i ne postoje. Ove reakcije su verovatno izazvane ozbiljnim preporodom Srbije na svim poljima, od ekonomije do poslednjeg Samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, gde se, bez obzira na osporavanja, pokazalo da Srbija i Beograd ponovo jašu na starom putu. Beograd je diplomatska metropola, a Srbija privredna lokomotiva u regionu.

Zbog izbora i velikih i ozbiljnih unutrašnjih problema, Makedonija je nekako stajala po strani od horskog i sinhronizovanog kmečanja srbomrzaca. Ali, kako kaže stara izreka: „Ne lezi, vraže“. Posle teškog poraza, odnosno debakla na lokalnim izborima, na kojima je vlast prihvatila igru da su lokalni izbori referendum o politici Zorana Zaeva, stvari se vraćaju na stari antisrpski kolosek. Inače, nažalost, makedonska politika nije prestala da bude neodvojivi deo „antisrpske“ koalicije.

Tako je „labudova pesma” sa ostavkom premijera Zorana Zaeva, koja uzgred, još nije dostavljena Sobranju, krenula da traži svoj spas u tzv. malignom srpsko-ruskom uticaju, bez ikakve logike. O argumentima da i ne govorimo. Ali svi mi znamo kako se završava labudova pesma.

Da još jednom konstatujemo, iako to i vrapci znaju, da zapadni partneri imaju ključnu ulogu u političkim procesima u Makedoniji. Ali sudbina davljenika je da se hvata i za slamku!

Pokušaji da se nastavi sa starom politikom maskiranja izbornih rezultata tuđom krivicom, a da se pritom negira pogrešnost politike, sopstvena nesposobnost i sveopšta kriminalizacija, u najmanju ruku su neprihvatljivi. Stoga, bez uzbuđenja, ali s podsmehom, pratim pokušaje da se animiraju zapadni partneri tvrdnjom da sa padom Zaeva dolaze Rusi i Кinezi, normalno preko Srba.

Pa se pitam da li u SDSM misle da su zapadni partneri SAD i EU toliko izgubljeni u prostoru i vremenu da ne razumeju šta se dešava u zemlji, koliki je stepen korupcije, gde je novac od Međunarodne pomoći za suočavanje sa Кovid krizom, koliko je velika i u kojoj meri je kriminalizovana vlast i kakva je ekonomska situacija.

Svemu ovome bih dodao da je potpuno pogrešna kalkulacija da Makedonija treba da opstane u toj politici i da bide aktivno uključena u tzv. obračun sa Srbima, jer Srbija u međunarodnoj politici stoji mnogo bolje nego ranije, ima ozbiljne prijatelje i, što je najvažnije, kredibilitet u odnosu prema Makedoniji i njenim interesima. I ne zaboravimo, Srbija pokazuje i spremnost da brani svoje interese, normalno ako su ugroženi. A ko brine za interese Makedonije? Ili je briga za makedonske interese potpuno prepuštena nekom drugom. Ovo pitanje je za javnost koja igra sramnu ulogu u ovom procesu.

Uzalud zastrašujete javnost, građani zahtevaju promene ekonomske politike, promene u pristupu radu, rad, a ne goli i jeftini marketing, efikasnu borbu za iskorenjivanje korupcije, odgovoran odnos prema državi i ozbiljnu spoljnu politiku. Vlast treba da zna da stari obrasci ponašanja više ne daju rezultate. Naprotiv, stvarnost se promenila i njoj se treba prilagoditi. U suprotnom, završiće tamo gde gaze čizmama od sedam milja, u besperspektivnoj opoziciji, bez obzira hoće li sada samo privremeno da zadrže vlast ili ne.

Ivan Stoilković, narodni poslanik i predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji za mkd.mk

 

(srb.mk)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!