Dodik: Republika Srpska neće poštovati nametnute zakone

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska poštovati svoje zakone. Poručio je da RS ne prihvata zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko o “sankcionisanju negiranja genocida u Srebrenici”, što je, istakao je, pokazala i donošenjem Zakona o neprimenjivanju te odluke.

Milorad Dodik je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da niko nema pravo da nameće zakone, kao i da je apsolutno neprihvatljivo da takav zakon bude nametnut.

“Još važnije je implementacija. Ustavni sud Republike Srpske je rekao da je to u redu, prihvatili smo proceduru. Vjerovatno će to doći do Ustavnog suda BiH, koji će po inerciji sve što je doneseno u Republici Srpskoj smatrati nevažećim, ali ja moram da poručim da će zakon koji je usvojila Narodna skupština Srpske važiti. Nakon toga, nema potrebe da ponovo idemo u NSRS”, rekao je Dodik.

Istakao je da će Republika Srpska obezbediti poštovanje svojih zakona.

U Republici Srpskoj prestaju da važe izmene Krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke doneo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Službenom glasniku objavljen je Ukaz kojim je predsednica Srpske Željka Cvijanović proglasila Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

(rtrs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!