“Diplome kupovane na benzinskim pumpama, čak i za inženjera građevinarstva“

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić rekao je danas na konferenciji za medije da je akcija “Klaster” u kojoj je uhapšeno 11 osoba zbog falsifikovanja diploma samo vrh ledenog brijega te da se do diploma doktora ili profesora dolazilo za pet dana.

 

“Tužilaštvo BiH je dokazalo postojanje organizovane kriminalne grupe. Prikupili smo određen dio dokaza protiv navedene grupe i danas smo uputili Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora protiv pet lica, dok smo za šest lica lišenih slobode predložili mjere zabrane“, naglasio je Kajganić.

Kajganić je dodao da se osumnjičenima na teret stavlja organizovani kriminal za šta je predviđena kazna od deset godina ili više.

On je podsjetio da su predmetom obuhvaćeni privatni fakulteti kod kojih su dokazane zloupotrebe.

“Međutim, istraga nije ograničena samo na privatne fakultete, ako dođemo do dokaza da i na javnim fakultetima postoji toga, naravno da ćemo reagovati. Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici, govori da nesporno neko u lancu kontrole rada inspekcijskih institucija ne radi svoj posao”, zaključio je Kajganić.

Kajganić je dodao da Tužilaštvo smatra da je ovo jedna od dosad najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH. 

On je, naglasio da je zloupotreba prilikom izdavanja diploma veoma izražena u BiH čemu svjedoči i činjenica da je kupljena čak i diploma diplomiranog inženjera građevinarstva.

“Iz predhotnh dešavanja u Turskoj i Siriji vidjeli smo do kakvih posljedica može dovesti situacija koja se odnosi na nezakonite radnje u građevinarstvu. Znamo da BiH ima odrđena trusna područja. Ako dopustimo da diplomirani inženjeri postanu to što postanu kupovinom diplome, zbog nekoliko hiljada evra imovinske koristi dolazimo u situaciju da nam se mogu desiti slične posljedice kojima svjedočimo u Turskoj i Siriji”, rekao je Kajganić.

(atv)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!