Dileme oko Svetog Nikole: Neki slave uz posnu, dok drugi pripremaju MRSNU TRPEZU


I dok za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nema dileme da je Sveti Nikola posna slava, jer pada u vrijeme Božićnog posta, pa je zato i većina Srba obilježava posno, izgleda da postoje i oni koji za Svetog Nikolu prave mrsnu trpezu, a za tako nešto ima I razloga. Evo nekoliko objašnjenja kako su određene srpske porodice vremenom stekle običaj da mrse na ovaj sveti dan.

 

Vjerski analitičari tvrde da je mrsna trpeza na Svetog Nikolu tradicija koja je započeta neposredno poslije Drugog svjetskog rata, i naročito je prisutna u Vojvodini, odnosno u Bačkoj. U vrijeme kada obilježavanje slave nije bilo baš poželjno ponašanje, porodice su se dosjetile da naprave okupljanje, ali da namjerno pripreme mrsnu trpezu, kako onaj ko bi htio da ih prijavi ne bi mogao da dokaže da je povod bio religijski.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako proslavljanje slave poslije Drugog svetskog rata nije sa sobom donosile rigorozne mere, kao što je zatvor ili slično, ipak, zbog potkazivanja u partiji lako se mogao izgubiti dobar posao ili onemogućiti napredovanje u službi, zbog čega su porodice mahom krile da prave religijske obrede.

Iz ovog razloga su i sami sveštenici SPC počeli da prihvataju mrsnu trpezu na Svetog Nikolu i osveštavaju porodicama slavske kolače, iako znaju da bi trebalo da se posti na taj dan. Mnoge porodice koje jednostavno ne poste 40 dana do Božića obilježavaju mrsno Svetog Nikolu, osim ako ne pada na srijedu ili petak. To je na neki način posljedica iz doba komunizma kada se izgubio običaj posta, a ponovo se obnovilo redovno obilježavanje slava.

Još jedno od objašnjena zašto se mrsi na Svetog Nikolu jeste i legenda po kojoj je čovjeku svake godine umiralo po jedno dete. Sveštenik ga je navodno pitao da li posti ili mrsi na Svetog Nikolu, a onda mu je on odgovorio da posti. Tada mu je sveštenik, po toj priči, dao odobrenje da mrsi na Svetog Nikolu i od tada mu ni jedno dete više nije umrlo.

Prema nekim vjerovanjima, trebalo bi slaviti onako kako domaćin slavu naslijedi, pa ako je, na primjer, Svetog Nikolu ili bilo koju slavu koja pada u vrijeme posta naslijedio kao mrsnu, trebalo bi da nastavi da slavi tako, i obrnuto. Kako neki sveštenici smatraju, ukoliko se neko drugi “omrsio”, ne treba novi domaćin da mijenja to. Ipak, postoje i druga mišljenja, da ukoliko se neko “omrsio”, trebalo bi da se ta greška ispravi što prije.

Ipak, ono što je najsigurnije ukoliko imate određene dileme da li da Svetog Nikolu obilježavate mrsno ili posno, jeste da se konsultujete sa sveštenim licem koji će vam pomoći da vidite šta je najpametnije, prenosi Žena Blic.

(SrpskaInfo)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!