DEVIĆ: КLJUČNI ISTORIJSКI DATUMI – NACIONALNI IDENTITETSКI SIMBOLI

U srpskoj istoriji postoji kontinutet, a ključni datumi koji su na neki način odredili prošlost srpskog naroda usmjerili su i njegovu budućnost, kaže istoričar Nemanja Dević sa beogradskog Instituta za savremenu istoriju.

Dević je na sinoćnjem predavanju “Srpska epska vertikala u 20. vijeku” u Šamcu istakao da srpski narod u svojoj istoriji ima jedan broj značajnih datuma koji se pretvaraju u nacionalne identitetske simbole.

“Jedan od vrlo važnih datuma iz naše savremene istorije jeste 11. novembar – Dan primirja ili zapravo dan pobede, uspomena na veliku pobedu srpske vojske iz 1918. godine, zatim Vidovdan 1389. godine koji se na jedan čudesan način pojavljivao kroz našu istoriju”, rekao je Dević.

On je naveo da je neka vrsta odraza i odbljeska Vidovdana i 27. mart 1941. godine kada je izvršen vojni puč kojim je poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Кraljevine Jugoslavije Trojnom paktu i zemlja se svrstala u protivnike nacističke Njamačke.

“Danas govorimo upravo o kontinuitetima, o srpskoj epskoj vertikali, njenim korenima”, rekao je Dević.

Predavanje u galeriji Centra za kulturu organizovao je Кlub istoričara “Posavina” iz Šamca u saradnji sa Crkvenom opštinom Modriča i šamačkom Boračkom organizacijom.

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!