DANAS SVETA TRI JERARHA Vjeruje se da vjetrovi koji danas duvaju mogu nagovijestiti kakva nas godina čeka

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavlja praznik Sveta tri Jerarha, koji se praznuje zajednički u slavu svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

 

Praznik je nastao u 11. vijeku za vrijeme vizantijskog cara Aleksija Komnina, nakon što je rasprava o tome ko je od ova tri svetitelja najveći, koja je prijetila ozbiljnoj podjeli u narodu i Crkvi.

Spor je bio riješen u korist Crkve tako što su se ova tri svetitelja javila evhaitskom episkopu Jovanu rekavši mu: “Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa u nama nema protivrječno, niti ima među nama prvog ni drugog”.

Svetitelji još posavjetovaše episkopa Jovana da im on napiše zajedničku službu i odredi jedan zajednički dan praznika.

Sveta tri Jerarha su kod Srba slave bogoslovskih fakulteta i akademija, osim beogradskog, koji slavi Svetog Savu, a u Grčkoj je ovo nacionalni i školski praznik.

Današnji dan treba proslaviti u veselju, miru i slozi – običaj je da se zasviraju frule i da se vernici vesele na ovaj veliki praznik.

Prema vjerovanju, štite ljude i životinje od mrazeva i zlih vjetrova. Po vjetrovima koji danas duvaju prognozira se kako će biti vrijeme u toku godine. Vjeruje se da će godina biti dobra i bogata ukoliko duva južni vjetar, a da “sjeverac” donosi lošu godinu s hladnim vremenom. Istočni vetar donosi nestašice, a zapadni izobilje ribe i mleka. Ako vjetra nema, čeka nas bogata godina.

 

(Srna)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!