Dačić: Zašto Srpska nema pravo da postane posebna država, ako to pravo ima Kosovo?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da BiH treba da se izjasni da li priznaje ili ne priznaje samoproglašeno Kosovo i upitao zašto Republika Srpska ne bi imala pravo da postane posebna država, ako Kosovo, koje je dio Srbije, ima to pravo.

 

– Ako ima Kosovo pravo da postane država, koje je deo Srbije, pa zašto, recimo, sada Republika Srpska ne bi imala pravo da postane posebna država. Vidite koliko su u pitanju ti dvostruki standardi – rekao je Dačić za TV “Pink”, te naveo da svaka zemlja u svijetu ima “svoje Kosovo”.

Dačić je rekao da Srbija svaki put kaže da poštuje teritorijalni integritet BiH, a BiH je bila uzdržana nedavno u Savjetu Evrope, kada se glasalo da se prihvati prijava Kosova za prijem u Savjet Evrope.

Prema njegovim riječima, to bi bilo kao kada bi Srbija rekla da je uzdržana oko teritorijalnog integriteta BiH.

– Da li vi priznajete ili ne priznajete Kosovo? Izjasnite se? Mi da molimo nećemo nikoga, ali kako vi prema nama, tako i mi prema vama. Šta je u tome loše što to kažemo? – rekao je Dačić.

On je ponovio da je Srbija razočarana i zbog uzdržanog stava na glasanju u Savjetu Evrope Ukrajine, Moldavije i Grčke, Slovačke, te dodao da najava Beograda o reciprocitetu u spoljnoj politici ne znači da Srbija nekome prijeti, niti da će vojno da napada.

– Uzdržani i oni koji nisu prisutni se ne računaju u sistemu glasanja, samo se gleda žzaž i žprotivž. Treba dve trećine za odluku. Zato je pristup zapadnih zemalja prema zemljama koje ne priznaju Kosovo ne da glasaju za Kosovo, nego da budu uzdržane, jer time smanjuju Srbiji broj zemalja koje su protiv – pojasnio je Dačić.

On je dodao da zato “uzdržan glas” ništa ne znači Srbiji, kojoj je važno da svi koji ne priznaju Kosovo glasaju “protiv”.

– I šta sada, mi treba njih da podržimo, a oni da budu uzdržani. To neće tako moći. U spoljnoj politici su najvažniji državni interesi. Kada je reč o redefinisanju naše spoljne politike, pričamo o tome šta bi bilo najbolje za naš interes. Ako su Španija, Rumunija i Kipar najčvršće bile za Srbiju i protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope, one su za nas prioritet – rekao je Dačić.

Dačić je naveo da nije novo da Ukrajina ili Grčka budu uzdržane ili ne prisustvuju glasanju o istom pitanju i u drugim međunarodnim tijelima kao što su Unesko ili Interpol, te da u tim tijelima ne glasaju protiv članstva samoproglašenog Kosova. 

On je rekao da je Grčka pod velikim pritiskom da prizna Kosovo, a da je Srbija više puta rekla da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Grčke, na kopnu, moru i u vazduhu.

Dačić je upitao zašto Crna Gora, koja je priznala samoproglašeno Kosovo, nije mogla da bude bar uzdržana, a da i Moldavija strepi od separatizma u Pridnjestovju, gdje živi rusko stanovništvo.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da se Albanci od Prizrenske lige zalažu za “veliku Albaniju” i da je njihova namjera i sljedeći korak da se Kosovo ujedini sa Albanijom

 

(GlasSrpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!