Baka Stana iz Donjeg Žabara proslavila 100. rođendan

Recept za dugvoječnost, nije baš kao u pjesmi od Bijelog dugmeta, “Doživjeti stotu”, ima nešto i genetici, čuli smo od bake Stane Žarkić iz Donjeg Žabara, koja je ovih dana, napunila sto godina.Doživjeti stotu, i još uz to biti vitalan, barem na našim prostorima prava je rijetkost. Ali nije tako u porodici Žarkić iz Donjeg Žabara.  Baka Stana je , 19. oktobra, kako ona ističe na Tomin dan, 2021. godine, napunila stotinu godina. 

I nije jedina iz loze iz koje potiče. Njena baka Petra, iz Skugrića, kod Modriče, živjela je 107. godina a Stanina majka Ruža, 95. “Moja majka je iz Skugrića, moja baba. Neki, po prezimenu, zovu se Đogatovići. I oni su živili prilično dugo, majka 95 godina”, priča baka Stana, prenosi RTRS.

Stana je sa suprogom Vasom, živjela u Braku 74. godine i on je kažu u Žarkićima, živio 93 godine. Stana i Vaso su na put izveli četvero djece, dva sina i dvije kćeri. Od njih imaju devetero unučadi, 14 praunučadi, troje čukununučadi, a četvrto je na putu.

“Ima nas četiri generacije. Baba, ja, pa Vaso moj sin, pa Vasina djeca. S koljena na koljeno, predaje se stariješstvo, ko može raditi, eto ti upravljaj i radi, ko ne može, povuci se, ne možeš ni zapovijedati. Ne možeš raditi, ne možeš ni zapovijedati”, kaže Јovan Žarkić, Stanin sin. Stub porodice Žarkića, je Stanin unuk Vaso, koji nosi ime po djedu. Kaže da je njegova baka Stana, fenomen od žene. “Baka je u decembru prležala koronu, ona i otac.Vakacinisana je dva puta, čak je baka preležala i tifus 1945. godine. Želja nam je da se iskupimo svi, bilo bi šteta da ne okupimo i ne obilježmo ovaj današnji dan”, priča Vaso Žarkić. Potomci bake Stane i njenog Vase, danas žive na tri kontinenta od Meksika do Australije, preko Njemačke do rodne grude i u novonastalim zemljama bivše Јugoslavije. I svako je od njih sa sobom ponio genetsku klicu dugovječnosti. Pa neka im je srećno i dugovječno.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!