AKCENAT NA ZAJEDNIČKOJ KOPRODUKCIJI: Trivićeva i Gojkovićeva razgovarale o saradnji Srpske i Srbije

Razgovarali smo o klučnim temama koje će se naći na predstojećoj zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije. Mnogo je programa i projekata na kojima zajednički već radimo, ali ćemo raditi i na novim izazovima kao što je filmska industrija, izjavila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić, nakon sastanka u Beogradu sa ministrom kulture i informisanja Srbije i potpredsjednikom Vlade Srbije, Majom Gojković.

Trivićeva je naglasila da se očekuje potpisivanje memoranduma koji će jasnije definisati oblik saradnje u oblasti filma.

– Republika Srpska već u narednoj sedmici na sjednici Narodne skupštine na dnevnom redu ima Nacrt zakona o kinematografiji Srpske. Riječ je o novom zakonu koji bi u supštni imao veliku stvar, a to je da smo definisali na koji način se finansira filmska industrija u RS, rad Centra za film i podsticaje investitorima u produkcijama koje se snimaju na teritoriji Srpske. Važno je da ćemo kroz saradnju sa Srbijom raditi i na zajedničkim koprodukcijama. Dakle, saradnja dva filmska centra i dva ministarstva, posebno ukoliko znamo da dolazak stranih investitora ima značajne refleksije, kako na samu filmsku industriju, na učesnike u stvaranju filmskih djela, ali isto tako i na promociju Srpske i Srbije. I treći dio je ništa manje značajan utican na razvoj i prihodovanje privrede – izjavila je Trivićeva.

Ona je podsjetila da u Srpskoj postoje dvije akademije umjetnosti, što znači da se kadar za ovu oblast školuje već odavno.

– Sada nam je najvažnije da akcenat stavimo na zajedničko učešće u koprodukcijama, da podržavamo programe od nacionalnog interesa – rekla je Natalija Trivić.

Takođe, bilo je riječi i o saradnju ustanova kulture RS i Srbije, koje su već obnovile svoje protokole, posebno u oblasti kulturnog nasljeđa, gdje u svakom momentu stručna i šira javnost može da ima dostupne podatke o nasljeđu RS i Srbije.

Ministar Maja Gojković zahvalila je Trivićevoj zbog toga što se odazvala pozivu na sastanak na kome su dogovoreni konkretni koraci za predstojeću zajedničku sjednicu vlada.

– Razgovarali smo o nekoliko važnih tema, jedna je memorandum u kome predviđamo programe saradnje od ove godine do 2026. Na taj način dajemo institucionalni okvir saradnje naših ustanova kulture i podstičemo ih da nastave tu dobru saradnju. Drugi je važan memorandum o razumijevanju i saradnji u novoj oblasti kulture, to je saradnja u oblasti kinematografije, sa akcentom na stvaranju mogućnosti snimanja koprodukcije filmova i serija i privlačenja stranih investitora u ovoj oblasti, gje se Srbija pokazala kao dobar primjer u praksi – rekla je Gojkovićeva.

Kako kaže, razgovarano je i o zajedničkom projektu koji je pri kraju, a to je obnova kuće u kojoj se rodio i kao dječak živio Branko Ćopić, u Hašanima.

– Razgovarali smo o jednom od najvažnijih programa naša dva ministarstva, dvije vlade, to je održavanje nedjelje kulture Republike Srpske u Srbiji, već deseti put. Učinićemo sve da, bez obzira na pandemiju, i Srbija uzvrati gostovanjem i održavanjem različitih kulturnih programa i tako ostvarimo nedjelju kulture Srbije u Srpskoj – najavila je Gojkovićeva.

 

(banjaluka.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!