“9. januar niko nije i neće ukinuti” Iz Srpske šalju žestoke poruke Bakiru Izetbegoviću

Kako se bliži 9. januar – Dan Republike, tako iz Federacije počinju pristizati poruke koje bude nacionalne tenzije. Baš kao i svake godine. Ovaj put, tradiciju je započeo lider SDA, Bakir Izetbegović.

Nedavno izjavivši da je ukinuo 9. januar diskriminacijski dan, te da će i njegovo obilježavanje uskoro prestati, Izetbegović je, po ko zna koji put, pokazao da je Dan Republike Bošnjacima vječiti “trn u oku”.

S druge strane, Srbima je svetinja koju brane. I uvijek je uspijevaju odbraniti i svečano obilježiti. Prema reakcijama koje stižu iz Srpske, tako će biti i za mjesec dana.

– Srpska će idućeg 9. januara svečano obilježiti mali jubilej, 30 godina svog postojanja. Kao što je snažna bila volja srpskog naroda u BiH da 9. januara proglasi Republiku Srpsku, isto toliko je snažna i istrajna naša želja da ostane trajno i služi zaštiti interesa srpskog naroda i drugih koji u njoj žive – poručila je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dušanka Majkić.

Izetbegović, dodaje ona, ne propušta priliku da nešto loše prebaci na “ovu stranu”, pa je tako njegov komentar za ukidanje 9. januara, prvi u nizu mnogih koji se očekuju iz Federacije.

– Zna Bakir Izetbegović da Srbi pitanje Republike Srpske vezuju za pitanje vlastitog opstanka. Isto tako, on zna da će srpski narod na sve načine čuvati i braniti sve ono što mu je Dejtonskim ustavom dato. Dakle, nikako se ne može mijenjati dan rođenja Republike Srpske i naše snažne želje da ona opstane na zadovoljstvo svih njenih građana i onih koji su je stvarali – zaključila je Majkićeva.

Sa njom je saglasan i predsednik PDP, Branislav Borenović, koji kaže da Izetbegović ne može obrisati istorijske činjenice, ali ni želju srpskog naroda da poštuje i slavi svoj dan.

– Čini se da Izetbegović živi u nekom paralelnom univerzumu kada kaže da je ukinuo 9. januar. Naprotiv, jedino je uspio da izazove da se 9. januar još više poštuje i slavi u srpskom narodu, pa i nakon što je SNSD referendum o Danu Republike proglasio anketom, a njihova većina u NSRS u zakon ugradila odluku Ustavnog suda BiH. On ne može da ukine istorijsku činjenicu da je 9. januara proglašena Republika srpskog naroda u BiH, koja je nastavila da postoji kao Republika Srpska, međunarodno verifikovana u Dejtonu, kao što postoji i Dan Republike – kategoričan je Borenović.

Dodao je Izetbegović može samo da sanja i da priča da je bilo šta ukinuo, u poznatom maniru dižući nacionalne tenzije, jer je za njega, ali i neke druge stranke, to do sada bio oproban recept za ostanak na vlasti.

– U njegovim snovima mu je možda i uspjela revizija presude BiH protiv Srbije, ali je činjenica da ga je uz sve napore, podmetanja, otvaranja diplomatske pošte i drugih spletki, pred Međunarodnim sudom pravde pobijedio tadašnji srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, što je nakon stvaranja Republike Srpske možda i najveća srpska mirnodopska pobjeda, jer da je drugačije bilo, posljedice i po Srbiju i Republiku Srpsku su mogle biti nesagledive – zaključio je on.

(Srpskainfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!